Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία αυξήθηκε απροσδόκητα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, καθώς ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην οικονομία συρρικνώθηκε, μια ένδειξη ψύξης στην άλλοτε καυτή αγορά εργασίας.

Το ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε στο 4,2% τους τρεις μήνες έως τον Φεβρουάριο, μετά από μέτρηση 3,9% την προηγούμενη περίοδο, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ήταν το μεγαλύτερο άλμα από το 2020, όταν η χώρα αναδυόταν από το πανδημικό λουκέτο.

Τα στοιχεία παρείχαν μια δειλή ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά εργασίας ψυχραίνονται. Αλλά η έκθεση έδειξε επίσης ότι η αύξηση των μισθών, την οποία η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί προσεκτικά, παρέμεινε επίμονα υψηλή, μειούμενη στο 6%. Αυτό ήταν μόνο ελαφρώς μειωμένο από την προηγούμενη μέτρηση του 6,1% και πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, γράφει το Bloomberg.

«Η χαλάρωση των πιέσεων στην αγορά εργασίας διατηρεί την Τράπεζα σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων το καλοκαίρι», δήλωσε ο Γελ Σελφιν, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK. «Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας δίνει την εικόνα μιας λιγότερο στενής αγοράς εργασίας. Ο ακριβής χρόνος της πρώτης μείωσης των επιτοκίων θα αποτελέσει αντικείμενο καυτής συζήτησης».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διστάζουν να σηματοδοτήσουν μια στροφή από τη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, λόγω των ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των μισθών θα τροφοδοτήσει την αύξηση των τιμών.

Η λίρα υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,2422 δολάρια μετά την ανακοίνωση. Τα στοιχήματα των εμπόρων σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων της BOE μεταβλήθηκαν ελάχιστα, με την αγορά να υπονοεί δύο μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας μέχρι το τέλος του έτους. Η πρώτη μείωση είναι πλήρως τιμολογημένη έως τον Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχει 80% πιθανότητα για μείωση τον Αύγουστο.

Οι μετρήσεις για την αγορά εργασίας έχουν θολώσει λόγω των προβλημάτων στην εξαγωγή των επίσημων στοιχείων. Το ONS εδώ και μήνες προτρέπει σε προσοχή στην ερμηνεία των στοιχείων του για την απασχόληση, την ανεργία και την αδράνεια λόγω της πτώσης του αριθμού των απαντήσεων που λαμβάνει στις έρευνές του.
Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση της Τρίτης έδειξε επιδείνωση της αγοράς εργασίας σε διάφορα μέτωπα:
Το ποσοστό ανεργίας ωθήθηκε προς τα πάνω λόγω της απώλειας 156.000 θέσεων εργασίας από τη βρετανική οικονομία σε σύγκριση με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο, τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση.

Τα διοικητικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στη μισθοδοσία μειώθηκε κατά 66.661 τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2020.
Το ποσοστό απολύσεων – που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις απολύουν εργαζομένους – αυξήθηκε το τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο σε 3,9 άτομα ανά χίλιους εργαζομένους. Αυτό είναι υψηλότερο από το 3,1 πριν από ένα χρόνο.
Η αδράνεια – όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία – αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο, με κινητήρια δύναμη τα άτομα ηλικίας 16 έως 34 ετών. Οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από περισσότερα άτομα ηλικίας 35 έως 49 ετών που επέστρεψαν στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, υπήρχαν κάποια παρατεταμένα σημάδια στενότητας. Η μακροχρόνια διολίσθηση των κενών θέσεων εργασίας τερματίστηκε, με τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται στις 916.000. Η τακτική αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ένα βασικό μέτρο των εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων για την BOE, υποχώρησε μόνο αργά στο 6%.

Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να απολύουν εργαζομένους μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας που κορυφώθηκε με μια ρηχή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Ενώ η οικονομία αναμένεται να εξέλθει από την ύφεση το 2024, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι και πάλι ισχνή.

«Οι πρόσφατες τάσεις μείωσης του αριθμού των κενών θέσεων εργασίας και επιβράδυνσης της αύξησης των αποδοχών συνεχίστηκαν αυτόν τον μήνα, αν και με μειωμένο ρυθμό», δήλωσε η διευθύντρια οικονομικών στατιστικών του ONS Λιζ Μακέον. «Ταυτόχρονα, βλέπουμε τώρα δειλά σημάδια ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να ψυχραίνεται, με πτώση τόσο του γενικού ποσοστού απασχόλησης από την έρευνά μας όσο και του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούνται σε μισθοδοτικές καταστάσεις από τα στοιχεία της HMRC».

Στο 2,1% η αύξηση των μισθών

Η ισχυρότερη αύξηση των μισθών μαζί με την πτώση του πληθωρισμού έχουν δώσει ώθηση στους καταναλωτές, οι οποίοι αγωνίζονται να ξεπεράσουν την κρίση του κόστους ζωής που αποστράγγισε τα προσωπικά οικονομικά τα τελευταία χρόνια. Η πραγματική αύξηση των τακτικών μισθών με βάση τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 2,1%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μειώσει τα στοιχήματα για μείωση του κόστους δανεισμού που θα προέλθει από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις της BOE. Τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και οι προειδοποιήσεις των γερακιών της BOE για παρόμοιους κινδύνους που παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσαν τη μετατόπιση.

Διαβάστε ακόμη

Σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω Ιράν – Ισραήλ

Premia Properties AEEAΠ: Ανεκτέλεστο επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. έως το 2025 (pic)

POS: Πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα σε ταξί, λαϊκές και επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ