Πτωτικά κινούνται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι διεθνείς τιμές στα σιτηρά, καθώς συνεχίστηκαν οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, παρόλο που οι εντάσεις παραμένουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς στο Σικάγο διαπραγματεύονταν κοντά στα 6,365 δολάρια το μπούσελ, αφού διολίσθησαν κατά 1,9% τη Δευτέρα. Η Ρωσία έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον ενός πλοίου το Σαββατοκύριακο προκειμένου να το αναγκάσει να σταματήσει για έλεγχο, συνεχίζοντας τις εψθροπραξίες στη βασική εμπορική οδό μετά την επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά πλοία νωρίτερα τον Αύγουστο.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναθεώρησε ορος τα πάνω την Παρασκευή την εκτίμησή του για τις αποστολές από τη Ρωσία και αύξησε την εκτίμησή του για τα αμερικανικά αποθέματα σιταριού στο κλείσιμο του 2023/24  περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Το γεγονός ότι οι εξαγωγές συνεχίστηκαν είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την πτώση των τιμών, σύμφωνα με την CRM Agricommodities.

Το σιτάρι έχει υποχωρήσει κατά 19% φέτος λόγω της αυξημένης παραγωγής.

Το USDA αύξησε την εκτίμησή του για τις ρωσικές εξαγωγές σιταριού σε 48 εκατομμύρια μετρικούς τόνους για την περίοδο 2023-24. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου θα προέρχεται πλέον από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη

Πληροφορική: Ποιοι ελληνικοί όμιλοι εξετάζουν νέες εξαγορές στο finish του 2023

Γερμανία: Βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα για την «ατμομηχανή» της Ευρώπης – Τα «αγκάθια» (γράφημα)

Amazon: Απουσιολόγιο σε όσους εργαζόμενους δεν επιστρέφουν στα γραφεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ