Η Ισπανία προχωρά στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%, μετά την επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τα εργατικά συνδικάτα και παρά τις εκκλήσεις των εργοδοτικών ενώσεων για το αντίθετο.

Συγκεκριμένα,  ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος διεκδικεί φέτος την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία, αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις από λόμπι της βιομηχανίας, τα οποία αποχώρησαν από τις συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες.

Η αύξηση δεν είναι απλά μια νίκη για τους εργαζόμενους, είναι επίσης πιθανό να είναι μια νίκη για την υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ. Η αύξηση των αποδοψών για τους χαμηλόμισθους ήταν μία από τις βασικές της υποσχέσεις πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση το 2020. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 4 φορές από το 2020.

Η εργατολόγος που πολιτεύεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας, και διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με τα συνδικάτα, η Ντίας έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Ισπανίας και αναμένεται ευρέως να θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός στις εκλογές του 2023. Η δημοτικότητά της έχει εν μέρει οικοδομηθεί χάρη στην ικανότητά της να συνάπτει ευρείες συμφωνίες με εκπροσώπους εργαζομένων και επιχειρηματικούς ομίλους, αν και αυτό δεν συνέβη με τις τελευταίες συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνει το Bloomberg. «Αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για τους εργαζόμενους στη χώρα μας», είπε η Ντίαθ με ανάρτησή της στο Twitter, προσθέτοντας ότι ο βασικός μισθός θα αυξηθεί στα 1.080 ευρώ (1.175 δολάρια) φέτος. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ίσο με το 60% του μέσου μισθού, ένα επίπεδο που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να φτάσει.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι ισχυρίζονται ότι η άνοδος των αποδοχών τα τελευταία χρόνια ασκεί πρόσθετη πίεση στις μικρές επιχειρήσεις εν μέσω ευρύτερων οικονομικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της εκτίναξης του κόστους ενέργειας.

Ο πληθωρισμός στη χώρα επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 5,8% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Δευτέρας,έπειτα από 5 μήνες επιβάρυνσης, ενώ είχε φτάσει σε διψήφιο ποσοστό το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Σάντσεθ και οι του σοσιαλιστές υπουργοί της κυβέρνησής τους έχουν ασπαστεί πλήρως τη στρατηγική της Ντίας για αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά την αρχική αντίδραση της υπουργού Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση από το 2008 για τις τιμές κατοικιών (γράφημα)

Ισπανία: Συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα για έβδομο διαδοχικό μήνα

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% υποχώρησε η ανεργία τον Δεκέμβριο