Η γερμανική Delivery Hero συμφώνησε να καταβάλει συνολικά 329 εκατομμύρια ευρώ για να διευθετήσει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά τη λειτουργία καρτέλ με τη Glovo, το χρονικό διάστημα πριν ολοκληρωθεί η εξαγορά της ισπανικής ανταγωνίστριας εταιρείας.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιβολή του προστίμου, υποστηρίζοντας ότι οι δύο εταιρείες είχαν προηγουμένως συμφωνήσει να μοιράσουν μεταξύ τους τις αγορές διανομής φαγητού στην Ευρώπη, αντάλλασσαν ευαίσθητες εμπορικές πληροφορίες μέσω WhatsApp και είχαν καταλήξει σε συμφωνία να μην προσελκύουν προσωπικό η μία από την άλλη.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι παράνομες πρακτικές έλαβαν χώρα από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2022, όταν η Delivery Hero απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Glovo, οπότε και έληξε η μεταξύ τους συμπαιγνία ως ξεχωριστές εταιρείες.

«Η υπόθεση αυτή είναι σημαντική διότι οι πρακτικές αυτές διευκολύνθηκαν μέσω της αντι-ανταγωνιστικής χρήσης της μειοψηφικής συμμετοχής της Delivery Hero στη Glovo», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Τερέσα Ριμπέρα. «Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Επιτροπή επιβάλλει κυρώσεις για συμφωνία μη προσέλκυσης προσωπικού, όπου οι εταιρείες σταματούν να ανταγωνίζονται για το ταλέντο, περιορίζοντας τις ευκαιρίες των εργαζομένων».

Η ΕΕ προχώρησε στην επιβολή του προστίμου έπειτα από αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία των δύο εταιρειών στο Βερολίνο και τη Βαρκελώνη το 2022 και 2023. Η έρευνα διεξήχθη σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος της διανομής φαγητού αντιμετώπιζε εντεινόμενο ανταγωνισμό και χαμηλά περιθώρια κέρδους, μετά την πανδημία και την επιστροφή των καταναλωτών στα εστιατόρια.

Η Delivery Hero, με έδρα το Βερολίνο, είχε ήδη προειδοποιήσει τους επενδυτές της για πιθανό πρόστιμο άνω των 400 εκατ. ευρώ. Τελικά, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 223,3 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο της Glovo ανέρχεται σε σχεδόν 106 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή προχώρησε σε έκπτωση 10% επειδή οι δύο εταιρείες παραδέχθηκαν τις παραβάσεις και συμφώνησαν σε συμβιβασμό.

Η μέγιστη ποινή για παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού μπορεί να φθάσει έως και το 10% του παγκόσμιου τζίρου μιας εταιρείας, αν και σπάνια φτάνει σε αυτό το επίπεδο.

«Ο τελικός διακανονισμός είναι σχεδόν 20% χαμηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις και αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή αναγνώρισε χαμηλότερη ένταση σε ορισμένες από τις υπό διερεύνηση περιόδους», ανέφερε η Delivery Hero σε ανακοίνωσή της μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης.

Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Delivery Hero κατέγραψε άνοδο 0,8%, στα 24,57 ευρώ στη Φρανκφούρτη, την ώρα που οι μετοχές άλλων εταιρειών του κλάδου υποχωρούσαν.

Κατά την έρευνά της, η Επιτροπή διαπίστωσε πως οι δύο εταιρείες αντάλλασσαν πληροφορίες για ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων και για την τιμολόγηση. Η μεταξύ τους συνεννόηση περιόρισε τον ανταγωνισμό, αφαιρώντας υφιστάμενες επικαλύψεις στις αγορές και αποτρέποντας τη δημιουργία νέων. Η μειοψηφική συμμετοχή της Delivery Hero στη Glovo αποτέλεσε, σύμφωνα με την Κομισιόν, εργαλείο συντονισμού. Η συμφωνία συμμετοχής προέβλεπε ρήτρες μη πρόσληψης και θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Glovo.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί σταθερά αυστηρή στάση έναντι εταιρειών που κατακερματίζουν τεχνητά την ενιαία αγορά της ΕΕ, επιδιώκοντας υψηλότερα κέρδη μέσω διαφοροποιημένων τιμών και περιορισμένου ανταγωνισμού ανά περιοχή. Το τελευταίο διάστημα, η Κομισιόν έχει εντείνει τους ελέγχους για πρακτικές καρτέλ, περιλαμβανομένων και επιδρομών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά μεγάλων εταιρειών ελαστικών.

Διαβάστε ακόμη 

Ακίνητα: Αυξήθηκαν κατά 6,8% οι τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο – Ο «χάρτης» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (πίνακες)

Τα λιγότερο πολυσύχναστα νησιά της Ευρώπης – Πώς η Χίος μπήκε στη λίστα (πίνακες)

Dark ocean: Γιατί σκοτεινιάζουν οι ωκεανοί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα