Οι οικονομολόγοι προσπαθούν, ακόμα, να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις καταστολής των κινεζικών αρχών. Η απάντηση, σύμφωνα με το Bloomberg, «κρύβεται» 4.500 μίλια μακριά, στο Βερολίνο.

Η Κίνα έχει αλλάξει ρότα, από την «αμερικανική στρατηγική» στη «γερμανική στρατηγική», σύμφωνα με τον Chen Li της Soochow Securities Cow.

Oι ρυθμιστικές κινήσεις των γερμανικών αρχών φαίνεται πως ταιριάζουν «γάντι» στην Κίνα, σύμφωνα με δήλωση του Chris Leung της DBS Group Holding. Η Γερμανία έχει μεγάλα, δημόσια τραπεζικά ιδρύματα, βιομηχανικές εξαγωγές και δεν έχει περάσει οικονομική κρίση από το τέλος του Β’ ΠΠ. «Η μετάβαση από το αγγλοσαξονικό μοντέλο στο γερμανικό έχει ξεκινήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Leung.

Αν και -προφανώς- υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν τρία σημεία στα οποία οι κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών μοιάζουν: αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, βιομηχανική παραγωγή και εκπαίδευση.

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία

Το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει την επιρροή των μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας και ακινήτων, αναβαθμίζοντας τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές του έτσι ώστε να καλύψει τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Τεχνολογικές εταιρείες όπως η Alibaba Group Holdings και η Tencent Holdings έχουν χάσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της καταστολής το 2020. 

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την υποστήριξη της «εύρωστης και εύρυθμης ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων της ψηφιακής οικονομίας». Αν και ορισμένοι αναλυτές αναμένουν πως οι νέες ρυθμίσεις θα περιορίσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, η Γερμανία παραμένει λαμπρό παράδειγμα μιας ανεπτυγμένης οικονομίας που δεν βασίζεται στους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Σύμφωνα με τον Peter Hefele, επικεφαλής του τομέα Αsia-Pacific της Konrad-Adenauer-Siftung, η Κίνα ζήτησε τις συμβουλές Γερμανών ειδικών για την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Βιομηχανία

Η Κίνα θέλει να μετατραπεί σε ανεπτυγμένη οικονομία χωρίς να χάσει τη βιομηχανική της βάση. Το πενταετές οικονομικό πλάνο του Πεκίνου που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο δεσμεύτηκε να συνεχίσει την υποστήριξη της βιομηχανίας στα τρέχοντα επίπεδα του 25% της οικονομίας.

Αυτή η τακτική ακολουθεί το γερμανικό μοντέλο το οποίο βασίζει το 18% της οικονομίας στη βιομηχανική παραγωγή, σε σχέση με το 11% των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η Γερμανία συνεχίζει να έχει μια σταθερή βιομηχανική βάση, η οποία είναι σημαντικότερη σε σχέση με τον τομέα των υπηρεσιών», ανέφερε η Doris Fischer του University of Würzburg.

To πρόγραμμα «Made in China 2025» το οποίο επικεντρώνεται στους τομείς της βιομηχανίας και της τεχνολογίας βασίστηκε στο γερμανικό πλάνο Industry 4.0. Αν και το Πεκίνο υπογραμμίζει πως οι κινήσεις του δεν οφείλονται στον πόλεμο εμπορίου με τις ΗΠΑ, έχει επιταχύνει την πορεία της προς τη βιομηχανική αυτοδυναμία.

Πρόσφατες δηλώσεις των ρυθμιστικών αρχών της χώρας υποδεικνύουν πως το Πεκίνο θεωρεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως σημαντικότερες των τεχνολογικών, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη Γερμανία με την υποστήριξη των «mittelstand companies» oι οποίες έχουν γίνει και στόχος των κινεζικών εξαγορών.

Επαγγελματική κατάρτιση

Τον περασμένο μήνα το Πεκίνο ξεκίνησε την καταστολή του ιδιωτικού for-profit εκπαιδευτικού τομέα, βάζοντας «λουκέτο» σε πολλά εξωσχολικά ιδρύματα. Αντιθέτως, ο ιδιωτικός τομέας παρακινείται να προσφέρει πρακτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε νέους, η οποία θεωρείται πυλώνας των μελλοντικών σχεδίων της Κίνας για «τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό της χώρας» τον οποίο υποστηρίζει ο Πρόεδρος Jinping.

«Η πρόσφατη καταστολή έχει επιβραδύνει τον εκπαιδευτικό τομέα της Κίνας», ανέφερε η HSBC Holdings Plc σε ανακοίνωσή της. Παρ’ όλα αυτά το Πεκίνο υπόσχεται μία «σύντηξη της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης» στο εγγύς μέλλον, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας όπου πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις παρέχουν προγράμματα πρακτικής στους φιλόδοξους νέους εργαζόμενους.

Οι διαφορές

Το Πεκίνο θέλει να αποφύγει ορισμένους τομείς του γερμανικού παραδείγματος όπως τις ανεξάρτητες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Επίσης, θα παρέχει μεγαλύτερο ποσοστό δημόσιας επένδυσης στην ανάπτυξη της οικονομίας της σε σχέση με τη Γερμανία ενώ θέλει να βασιστεί στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη παρά στις εισαγωγές. Η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία του Πεκίνου έχει στοχοποιήσει μεν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά έχει αφήσει αλώβητες τις δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μετάλλων και των μεταφορών.

Διαβάστε ακόμα: 

«Κουπόνια» ρευστότητας: Έρχονται στο τέλος Αυγούστου μέσα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 

Οι πονοκέφαλοι του Μ.Μ., το «αίμα» της Φουτζέιρα και το χρυσό ακίνητο της Ακαδημίας Αθηνών 

Ελληνικός τουρισμός: Δεν τον «έκαψαν» οι φωτιές – Πάνω από 80% η πληρότητα στα νησιά