Συνολικό πρόστιμο ύψους 371 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε UBS Group, η Nomura Holdings και η Unicredit για τη δημιουργία καρτέλ στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Στην UBS επιβλήθηκε πρόστιμο 172 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η Nomura θα πρέπει να πληρώσει 129,6 εκατομμύρια ευρώ για ένα καρτέλ των traders που αντάλλασε ευαίσθητες πληροφορίες από το 2007 και το 2011, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολείται με ζητήματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής.

Στην UniCredit επιβλήθηκε πρόστιμο 69 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις Bank of America και η Natixis που συμμετείχαν στο καρτέλ, δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή έχει παρέλθει η προθεσμία επιβολής προστίμου. Η Portigon απέφυγε την επιβολή διότι οι πωλήσεις της ήταν πολύ χαμηλές για να επιβληθεί πρόστιμο.

Στην Royal Bank of Scotland Group δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς ήταν η πρώτη που ενημέρωσε τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι κυρώσεις αποτελούν εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο ερευνών σε τράπεζες που αντάλλαζαν πληροφορίες, συχνά μέσω chatroom, μια δεκαετία πριν. Ενώ τα εν λόγω πρόστιμα είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά είχαν επιβληθεί από την ΕΕ σε άλλες υποθέσεις καρτέλ, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες των τραπεζών να κινήσουν νομικές διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμα:

Berkshire Hathaway HomeServices: Eπεκτείνει την παγκόσμια παρουσία της στην Ελλάδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντιδρά ανοδικά ο Γενικός Δείκτης

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν τα νέα προγράμματα και με 5αστερα ξενοδοχεία – Οι προθεσμίες και οι δικαιούχοι