Η Goldman Sachs μπήκε στο κλαμπ των αναλυτών που προβλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου η τιμή του πετρελαίου να «πατήσει» τα 100 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας την ξανά πρόβλεψή της για το αργό σε τριψήφια νούμερα, καθώς η παγκόσμια ζήτηση έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα και η προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να προκαλεί σύσφιξη στην αγορά.

Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% από τα μέσα Ιουνίου και να ξεπερνούν τα 95 δολάρια το βαρέλι, η τράπεζα της Wall Street ανέβασε τις 12μηνες προβλέψεις της για το παγκόσμιο βαρέλι αναφοράς Brent στα 100 από 93 δολάρια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του ράλι στο ζωτικής σημασίας εμπόρευμα «είναι πλέον πίσω μας», ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμά της.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύθηκαν κατά 6 σεντς ή 0,1% στα 94,40 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο, στα 95,96 δολάρια που σημειώθηκε χθες Τρίτη.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 29 σεντς ή 0,3% στα 91,49 δολάρια το βαρέλι, όχι πολύ μακριά από το υψηλό 10 μηνών των 93,74 δολαρίων το βαρέλι που σημειώθηκε την προηγούμενη ημέρα.

Το πετρέλαιο σημείωσε έντονη άνοδο τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας σε υψηλό 10 μηνών, χάρη στους σημαντικούς περιορισμούς της προσφοράς από τους βασικούς εταίρους του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Οι πιο ευοίωνες προοπτικές στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, τις ΗΠΑ και την Κίνα, έχουν επίσης στηρίξει την άνοδο, με τα αποθέματα να μειώνονται με ταχείς ρυθμούς. Επί του παρόντος, οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες παραμένουν σε τροχιά ήπιας προσγείωσης, δήλωσε η Goldman Sachs.

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα είναι σε θέση να διατηρήσει το Brent στο εύρος των 80 έως 105 δολαρίων το 2024, αξιοποιώντας την ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης με επίκεντρο την Ασία», ανέφεραν οι αναλυτές σε έκθεση της αμερικανικής τράπεζας με σημερινή ημερομηνία. Ταυτόχρονα, «ο ΟΠΕΚ είναι απίθανο να ωθήσει τις τιμές σε ακραία επίπεδα, γεγονός που θα κατέστρεφε τη μακροπρόθεσμη υπολειμματική ζήτηση», ανέφεραν.

Διαβάστε ακόμη

Έως και 1,5 μήνα θα καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης για τα οχήματα

Επίδειξη δύναμης από το μεγαλύτερο ΑΤΜ του πλανήτη: 4 κολοσσιαία έργα στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας

Ίρις Εκτυπώσεις: Νέο σφυρί τον Νοέμβριο με την τιμή στα 8,4 εκατ. ευρώ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ