Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας εξακολουθεί να μαστίζεται από την αδύναμη ζήτηση και την παρατεταμένη κρίση στην εγχώρια αγορά ακινήτων, ασκώντας σημαντική πίεση στο Πεκίνο το οποίο προσπαθεί να επανεκκινήσει την ανάπτυξη.

Αν και η βιομηχανική παραγωγή και οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν ανάπτυξη τον Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι, οι αριθμοί αυτοί δεν υποδεικνύουν αληθή δεδομένα λόγω των περσινών, επηρεαζόμενων από την πανδημία, αρνητικών στοιχείων.

Στην πραγματικότητα, οι αναλυτές δήλωσαν πως και οι δύο μετρήσεις της οικονομικής δραστηριότητας έχουν αποδυναμωθεί σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο. Η αναταραχή στον τομέα των ακινήτων, παράλληλα, συνέχισε να επιβαρύνει τις συνολικές προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, καθώς οι υπερχρεωμένοι κατασκευαστές αγωνίζονται να πουλήσουν περισσότερα ακίνητα. 

«Είναι ξεκάθαρο πως η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Macquarie Group Ltd, Λάρι Χου. 

Οι επενδύσεις στην αγορά των κατασκευών έχουν καταγράψει μείωση κατά 9,4% μέχρι στιγμής φέτος. Η ύφεση στις τιμές των κατοικιών συνεχίστηκε, με αυτές στη δευτερογενή αγορά να μειώνονται περισσότερο από ό,τι τα τελευταία 9 χρόνια. 

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δέχεται πιέσεις για ενίσχυση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, καθώς οι προσδοκίες για την επίτευξη ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού στόχου το 2024 αυξάνονται.

Η μετα-πανδημική ανάκαμψη της χώρας, όμως, παρεμποδίζεται από την κρίση στην αγορά ακινήτων, ενώ οι αποπληθωριστικές πιέσεις αποτελούν ένδειξη της επίμονα αδύναμης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία είναι σχεδόν απίθανο να πείσουν τους επενδυτές πως τα φετινά μέτρα στήριξης θα αποδειχθούν επαρκή. Ο Χου δήλωσε πως οι λιανικές πωλήσεις στην πραγματικότητα μειώθηκαν κατά 1,9% τον περασμένο μήνα σε μηνιαία βάση, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντική απόκλιση από το επίσημο αφήγημα της διψήφιας ετήσιας αύξησης.

Όσο για το στέλεχος της S&P Global Ratings, Λούις Κούιζ, εκτιμά πως η ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής αποδυναμώθηκαν από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο σε σύγκριση με τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019.

Τα απογοητευτικά στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν καθώς η PBOC προχώρησε την Παρασκευή στη μεγαλύτερη καθαρή εισροή μετρητών μέσω εργαλείου στήριξης της οικονομίας. Η κίνηση αυτή θα προσφέρει στις τράπεζες περισσότερα χρήματα για την αγορά κρατικών ομολόγων, τα οποία εκδίδονται για τη στήριξη των δαπανών των υποδομών.

Οι αναλυτές σημείωσαν πως η «ένεση ρευστότητας» αυτή μείωσε τις πιθανότητες επικείμενης μείωσης των απαιτούμενων κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών. Ορισμένοι, όμως, αμφισβήτησαν την ικανότητα της ένεσης αυτής για την ενίσχυση μίας οικονομίας η οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει το αρνητικό επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα.

Η εξασφάλιση πως οι υπερχρεωμένες κατασκευαστικές θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παραδίδουν ακίνητα στους καταναλωτές και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων αποτελούν δύο παράγοντες οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν τον κλάδο. Οι νέες αγορές αυτές θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις ροές των εργολαβικών.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πια, στρέφεται στα σχέδια του κινεζικού πολιτμπιρό για την ενίσχυση της ανάπτυξης του 2024, αφού οι κινέζοι ηγέτες ενδέχεται να θέσουν έναν φιλόδοξο αναπτυξιακό στόχο της τάξης του 5% και να διευρύνουν εκ νέου το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται 2.500 φθηνά σπίτια για πάνω από 5.000 νέους

Λίθιο: Ο νέος «χρυσός» που φέρνει την ενεργειακή μετάβαση

Γιατί η Ομόνοια μπορεί να γίνει το Soho της Αθήνας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ