search icon

Bloomberg

Κίνα: Γιατί σκάβει τρύπα μήκους 10.000 μέτρων στα έγκατα της Γης;

Η εξερεύνηση κοιτασμάτων ορυκτών αλλά και οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, μεταξύ άλλων, είναι οι επιστημονικοί και γεωστρατηγικοί στόχοι της κινεζικής κυβέρνησης

Κινέζοι επιστήμονες έχουν αρχίσει τη γεώτρηση για τη δημιουργία μίας τρύπας μήκους 10.000 μέτρων, σε μια προσπάθεια εύρεσης νέων επιστημονικών και οικονομικών ευκαιριών στα έγκατα της Γης. 

Οι εργασίες για τη γεώτρηση αυτή ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη στην επαρχία Xinjiang, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua News Agency. Την ίδια ημέρα, η Κίνα έστειλε τον πρώτο μη-επαγγελματία αστροναύτη της στο διάστημα μετά από εκτόξευση επανδρωμένου πυραύλου από σταθμό στην έρημο Gobi. 

H τρύπα των 10 χιλιάδων μέτρων θα διεισδύσει σε πάνω από 10 ηπειρωτικά στρώματα και θα φτάσει το κρητιδικό στρώμα της επιφάνειας της Γης το οποίο φιλοξενεί ορυκτά ηλικίας περίπου 145 εκατομμυρίων ετών. 

Ενδεικτικό της δυσκολίας του όλου πρότζεκτ, σύμφωνα με τον επιστήμονα της Chinese Academy of Engineering, Σουν Τζινσένγκ, είναι το γεγονός πως «η δημιουργία του πρότζεκτ γεώτρησης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία προσπάθεια οδήγησης ενός τεράστιου φορτηγού σε δύο πολύ λεπτά ατσάλινα καλώδια».

Η επιστημονική μελέτη αυτή θα προσφέρει πολλά δεδομένα όσον αφορά την εσωτερική δομή της Γης ενώ θα δοκιμάσει και νέες τεχνολογίες γεώτρησης, σύμφωνα με την China National Petroleum Corp. η οποία χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος του πρότζεκτ σύμφωνα με το Bloomberg. Η όλη προσπάθεια αναμένεται να έχει συνολική διάρκεια 457 ημερών.

O Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει κάνει εκκλήσεις για περαιτέρω εξερεύνηση των υπόγειων στρωμάτων της Γης από το 2021. Τέτοιου είδους έρευνες θα μπορούσαν να ανακαλύψουν κοιτάσματα ορυκτών τα οποία θα αποδειχθούν καίρια για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αλλά και την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και άλλων βίαιων φυσικών φαινομένων του παρελθόντος όπως πλημμύρες, σεισμοί και εκρήξεις ηφαιστείων.

Σημειωτέον πως, η πιο βαθιά τρύπα την οποία έχει σκάψει ποτέ ο άνθρωπος ήταν η σοβιετική Kola Superdeep Borehole με συνολικό μήκος 12.262 μέτρων, η οποία γεωτρήθηκε σε περίοδο 20 ετών.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό 3ετίας η μετοχή της Alpha Bank – Εντυπωσιακός ο τζίρος

ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τις παιδικές κατασκηνώσεις

ΕΕΤ: Στο 1,22% το επιτόκιο στις προθεσμιακές έως 1 έτος – Μειώνεται η διαφορά από την Ευρωζώνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version