Πεπεισμένοι πως η κυβέρνηση της Κίνας θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δηλώνουν εννέα από τους δεκαπέντε οικονομολόγους που ρωτήθηκαν σε έρευνα του Bloomberg στο τέλος του περασμένου μήνα. Μάλιστα η πλειοψηφία εκτιμά ότι το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης θα υπερβεί τα 500 δισ. δολάρια.

Ακόμη και αν ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι μια κρατική ανακεφαλαιοποίηση θα θέσει το τραπεζικό σύστημα σε μια ισχυρότερη βάση, το 80% των ερωτηθέντων προέβλεψε ότι η είδηση ​​της διάσωσης θα επηρεάσει τις κινεζικές αγορές – συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις τραπεζικές μετοχές και το γουάν, ενώ θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης και τον πιστωτικό κίνδυνο.

«Η ανακεφαλαιοποίηση θα συμβεί αφού η κινεζική κυβέρνηση έχει μια πλήρη εικόνα των πράσινων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων» ανέφερε ο Kevin Lai, επικεφαλής οικονομολόγος του Χονγκ Κονγκ για την Daiwa Capital Markets.

Οι Κινέζοι δανειστές αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο βουνό μη εξυπηρετούμενων δανείων αφού πλημμύρισαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα με φθηνό χρήμα για τα επόμενα χρόνια προκειμένου να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 40% κατά το τελευταίο χρόνο φθάνοντας τα 1,4 τρισ. γουάν, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Ωστόσο, για πολλούς τα στοιχεία αυτά δεν αντανακλούν στο πραγματικό μέγεθος του προβλήματος αφού εκτιμάται ότι το ύψος των «κόκκινων» δανείων άγγιζε πέρυσι τα 11,4 τρισ. γουάν.

Οι κινεζικές τράπεζες θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τα σχετικά υψηλά επίπεδα κεφαλαίων που διαθέτουν ακόμη και αν πληγούν από ένα σοβαρό σοκ, επισήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σε έκθεση της. Τα stress test που πραγματοποιήθηκαν σε 31 κινεζικές τράπεζες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους έδειξαν ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας εμπίπτει στο 10,97% από 13,32% στο χειρότερο σενάριο.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι, προβλέποντας ότι οι κινεζικές τράπεζες θα χρειαστούν κρατική βοήθεια καθώς οι απώλειες από τα δάνεια διαβρώνουν τα κεφαλαιακά αποθέματα. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα χρησιμοποιήσουν ένα μείγμα από συναλλαγματικά διαθέσιμα, χρήματα που προέρχονται από πωλήσει κρατικών περιουσιακών στοιχείων, από την έκδοση κρατικών ομολόγων ή χρήματα που εκτυπώνονται από την κεντρική τράπεζα ώστε να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες.

Αυτή όμως δεν θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Κίνας έχει παρέμβει για να στηρίξει τις τράπεζές της, η πλειοψηφία εκ των οποίων ελέγχεται από το κράτος. Όταν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέβηκε στα 40% στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι φορείς χάραξης πολιτικής πούλησαν ειδικά ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών και δημιούργησαν «κακές τράπεζες» ώστε να να αγοράσουν 1,4 τρισ. γουάν των κόκκινων δανείων στην ονομαστική τους αξία. Η προσπάθεια ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής θέτοντας τις βάσεις για μια ιλιγγιώδη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας για περισσότερο από μια δεκαετία καθιστώντας την ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.