Σε νέα lockdown τέθηκαν οι 17,5 εκατομμύρια κάτοικοι της κινεζικής μεγαλούπολης Shenzhen για τουλάχιστον μία εβδομάδα λόγω κρουσμάτων του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το νέο lockdown της τεχνολογικής «καρδιάς» της χώρας ενδέχεται να επηρεάσει μέχρι και το 50% του εγχώριου ΑΕΠ. Σημειωτέον πως η «κινεζική Silicon Valley» της Guangdong στην οποία ανήκει και η μεγαλούπολη αποτελεί το 11% του εγχώριου ΑΕΠ. Παράλληλα, η περιοχή συμπεριλαμβάνει και το Changchun ένα βιομηχανικό κέντρο το οποίο αποτελεί το 11% της εγχώριας παραγωγής αυτοκινήτων σύμφωνα με στοιχεία του 2020.

Το lockdown στη Shenzhen λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι κινεζικές αρχές, προσηλωμένες στην τακτική των «μηδενικών κρουσμάτων» προσπαθούν να καταπολεμήσουν ένα νέο κύμα του κορωνοϊού. Αρκετοί αναλυτές, αν και δεν έχουν επικαιροποιήσει ακόμα τα στοιχεία τους όσον αφορά τη φετινή οικονομική ανάπτυξη της χώρας, παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τη Nomura Holdings, όμως, το οικονομικό κόστος της τακτικής αυτής ενδέχεται να μειώσει την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από το 5,2% στο 4,3% για φέτος. 

Η Foxconn, η οποία αποτελεί προμηθευτή της Apple, μεταξύ άλλων, εδρεύει στη Shenzhen. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως σταματά την παραγωγή της για την εβδομάδα του lockdown. Σημειωτέον πως στη Shenzhen έχουν τις έδρες τους και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Tencent Holdings, Huawei Technologies και Hon Tai Precision Industry. Eκτός από τη βιομηχανία τεχνολογίας, η Shenzhen φιλοξενεί και μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα όπως Ping Ang Insurance Group, και China Merchants Bank. Παράλληλα, η πόλη συμπεριλαμβάνει και αρκετά παραρτήματα ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως UBS Group και ΗSBC Holdings. 

H μεγαλούπολη αποτελεί, επίσης, και το δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Τα εξαγώγιμα προϊόντα της Guangdong αξίας $795 δισ το 2021 αποτελούσαν το 23% των συνολικών εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics. Μόνο η Shenzhen είχε εξαγωγές αξίας $303 δισ. το περασμένο έτος.

Αν και τα νούμερα των κρουσμάτων (400 στην εν λόγω περιοχή από το Φεβρουάριο) υστερούν κατά πολύ σε σχέση με τα αντίστοιχα του υπόλοιπου πλανήτη, η τακτική των κινεζικών αρχών για μηδενικά κρούσματα έχει οδηγήσει σε απανωτά lockdown. Στη Shanghai, τα σχολεία έχουν κλείσει, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 600 από τον Φεβρουάριο. Οι αρχές έχουν υπογραμμίσει πως κανείς πολίτης δε θα πρέπει να ταξιδέψει εκτός εάν πρόκειται για πραγματική ανάγκη.

Η επαρχία Jilin ανέφερε πως είχε 1000 νέα κρούσματα το Σαββατοκύριακο, φτάνοντας τα 2.900 αυτό το μήνα.

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται και η πρωτεύουσα του Πεκίνου. Οι αρχές της πόλης ανέφεραν πως διαπίστωσαν 6 πηγές μετάδοσης του νέου κύματος κρουσμάτων που πλήττουν την κεντρική και ανατολική πρωτεύουσα. 

Στον υπόλοιπο πλανήτη, η Νότια Κορέα και η Γερμανία έχουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως με 5,2 εκατομμύρια και 4,8 εκατομμύρια μηνιαίως, αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ έχει -μέχρι τώρα- τους περισσότερους θανάτους, στους 967.000. 

Διαβάστε ακόμη:

Όλα τα «μυστικά» του νέου ΕΝΦΙΑ σε 4 βήματα

Νέος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας – Ζελένσκι: Οι θέσεις ακούγονται «πιο ρεαλιστικές»

Αύριο το νέο πακέτο στήριξης- Οι αποφάσεις για βενζίνη, επιταγή ακρίβειας και επιδότηση ρεύματος