Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό των επαγγελματικών τους χώρων την επόμενη τριετία, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια αγορά επαγγελματικών ακινήτων. 

Σύμφωνα με έρευνα της Knight Frank, 350 στελεχών πολυεθνικών εταιρειών ακινήτων, το ήμισυ των μεγαλύτερων εταιρειών με 50.000 υπαλλήλους και άνω αναμένεται να περιορίσουν τα παγκόσμιά τους χαρτοφυλάκια ακινήτων κατά 10% με 20%. 

Σε αντίθεση, οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 10.000 εργαζομένους αναμένεται να αυξήσουν τους επαγγελματικούς τους χώρους.

«Βρισκόμαστε σε ένα μετά-πανδημικό κόσμο όπου τα στελέχη των επιχειρήσεων βγάζουν τις παρωπίδες και λαμβάνουν ξεκάθαρες αποφάσεις όσον αφορά το μέλλον των επιχειρήσεών τους και τις αποφάσεις ως προς τα επαγγελματικά τους ακίνητα. Τα στελέχη αυτά βασίζονται, πια, σε ένα ευρύτερο φάσμα εταιρικών προβλημάτων τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν εκτός της πανδημίας», τόνισε το στέλεχος της Knight Frank, Λι Έλλιοτ. 

Η δημοφιλία της τηλεργασίας και της υβριδικής εργασίας από το ξέσπασμα της πανδημίας και ύστερα έχει δημιουργήσει ανησυχία όσον αφορά τους επαγγελματικούς χώρους σε πολλές μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg. Πολλοί εκ των επαγγελματικών ακινήτων αυτών σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και τη Βοστώνη έχουν, πια, αδειάσει, δεδομένης της περιορισμένης ζήτησης και της αυξημένης προσφοράς.

Παράλληλα, η μείωση της κατασκευής νέων επαγγελματικών χώρων με περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια τα οποία θα βοηθούσαν τις μεγαλύτερες εταιρείες στην επίτευξη των περιβαλλοντικών τους στόχων και θα προσέλκυαν τους εργαζομένους στα γραφεία, οδηγεί τις τιμές των ενοικίων των νέων χώρων σε αύξηση τη στιγμή που η ζήτηση για τους παλαιότερους μειώνεται δραματικά.

«Η παλαιότητα των επαγγελματικών ακινήτων θα οδηγήσει πολλές εταιρείες στην προσπάθεια εύρεσης ποιοτικότερων επιλογών με περισσότερες ανέσεις, αλλά η προσφορά τέτοιων χώρων περιορίζεται σημαντικά στην παγκόσμια αγορά ακινήτων», συμπλήρωσε το στέλεχος της Knight Frank, Τιμ Άρμστρονγκ. 

Διαβάστε ακόμη

Η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από τις ΗΠΑ – Μόλις στο 3,6% η απόδοση των ομολόγων

Γιατί η ρωσική ελίτ κοιτάζει τον Πούτιν «με μισό μάτι»

Προσωπικός βοηθός: Μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ΑμεΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ