Έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται για το «ρωσικό Google», με τα μεγάλα «κεφάλια» της χώρας να υποβάλλουν προσφορές για την αγορά ενός ποσοστού μετοχών της Yandex NV, της οποίας η κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αγγίζει τα 30 δισ. δολάρια.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, η οποία πέραν της μηχανής αναζήτησης έχει στο χαρτοφυλάκιό της μια δημοφιλή εφαρμογή μετακινήσεων και μια ανερχόμενη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι πιθανό να εξετάσει τις διαθέσιμες προσφορές την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο διεκδικητές είναι οι δισεκατομμυριούχοι Βλαντιμίρ Ποτάνιν και Βάγκιτ Αλεκπέροφ, οι οποίοι θα επιδιώξουν να αποκτήσουν το 51% του «ρωσικού Google», το οποίο βέβαια εδρεύει στην Ολλανδία.

Η ολλανδική εταιρεία έχει δεχθεί έντονη πίεση τον τελευταίο χρόνο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχοντας μεγάλο κύκλο εργασιών στη Ρωσία, η διοίκηση της Yandex επιδιώκει να αποεπενδύσει τις ρωσικές δραστηριότητες, οι οποίες παράγουν τα μεγαλύτερα έσοδα από το σύνολο του Ομίλου.

Εξαιτίας του ρωσικού νόμου για τις ξένες επενδύσεις και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο, η τελική απόφαση για το ποιος θα αποκτήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Yandex θα ληφθεί από το Κρεμλίνο. Επομένως, η όποια απόφαση της διοίκησης θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ακόμη και σήμερα, η Yandex ελέγχει το 60% του μεριδίου αγοράς στη Ρωσία και παρά τις κυρώσεις, εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα. Στο α’ τρίμηνο του 2023, ενδεικτικά, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 5,8 δισ. ρουβλιών.

Ο φάκελος του Ποτάνιν, σύμφωνα με το Bloomberg, τυγχάνει της στήριξης μιας σειράς Ρώσων επενδυτών, όπως ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, και η κρατική τράπεζα VTB Bank. Ο δισεκατομμυριούχος Αλεξέι Μορντάσοφ είναι επίσης πιθανό να ενταχθεί στο σχήμα, ενώ ο Βίκτορ Ρασνίκοφ, «άρχοντας» του σιδήρου στη Ρωσία, ενδιαφέρεται για ένα μικρό ποσοστό μειοψηφίας.

Εφόσον, πάντως, η Yandex καταλήξει στα χέρια του Αλεκπέροφ, δεν αποκλείεται ο Ποτάνιν να προσπαθήσει να συμμετάσχει στο αντίπαλο επενδυτικό σχήμα.

Διαβάστε ακόμα

Τα… Καρούμπαλα του ΣΥΡΙΖΑ, το ρετιρέ των 28 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, οι μπίζνες του Β. με Nova και του Π. με οπτικές ίνες και ο μάνατζερ που… έχασε το τρένο

Οικογένεια Μαρτίνου: Από τη Γλυφάδα, στους ισχυρούς της παγκόσμιας ναυτιλίας με 290 πλοία και ιστορία 50 ετών

Norman Foster: το ιερό τέρας της αρχιτεκτονικής – Το έργο του, οι Έλληνες συνεργάτες του και τα σχέδιά του για το Ελληνικό

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ