Το μεγαλύτερο οικονομικό ρίσκο του 2022 για τους αναλυτές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, αποτελούσε η πιθανότητα ραγδαίας αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Οι φόβοι τους αποδείχθηκαν σωστοί.

Οι αγορές έχουν ήδη υποστεί δύο σημαντικά σοκ από την αρχή του έτους, λόγω της, μεγαλύτερης από την αναμενόμενη, σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed και τη στροφή 180 μοιρών της ΕΚΤ όσον αφορά την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων. Τα νέα δεδομένα σταμάτησαν ένα ράλι το οποίο είχε αψηφήσει τις συνεχόμενες κρίσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Το κύριο ερώτημα, αυτή τη στιγμή, είναι αν η καθ’ όλα ρευστή αγορά θα μπορέσει να συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Αν και κανείς δε γνωρίζει τί μέλλει γενέσθαι, υπάρχουν αρκετά στοιχεία στα οποία τόσο οι «bullish» όσο και οι «bearish» επενδυτές συμφωνούν. 

Το Bloomberg συνέλεξε στοιχεία αναλύσεων τραπεζών και επενδυτών για το πως θα κινηθούν μέσα στον πληθωριστικό κυκεώνα:

Σοφές κινήσεις

«Οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν σοφά, προτιμώντας μετοχές υψηλής ποιότητας αντί για μετοχές με μεγαλύτερες, αλλά επικίνδυνες, αποδόσεις οι οποίες έχουν βασίσει το ράλι τους στα χαμηλά επιτόκια και την υψηλή ρευστότητα», ανέφερε η Carin Pai, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Fiduciary Trust International, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να επιλέξουν εταιρείες με σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά τα κέρδη τους».

Σύμφωνα με την Pai, οι μετοχές αυτές συμπεριλαμβάνουν τόσο φθηνότερες (value) μετοχές όσο και μετοχές μεγάλων εταιρειών.

Για την ομάδα του Peter Pennheimer της Goldman Sachs Group Inc, «η περίοδος της επιλογής ενός και μόνο τομέα έχει τελειώσει. Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διαφοροποίηση και την επιλογή των μετοχών βάσει της αναλογίας “Alpha” δηλαδή της δυνητικής αύξησης της μετοχής σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της».

Αποφυγή πιστωτικού κινδύνου

Η προαναφερθείσα σοφή κίνηση θα πρέπει να οδηγήσει στην προτίμηση εταιρειών με χαμηλότερα χρέη και στιβαρούς ισολογισμούς, σύμφωνα με την Pai. Το ύψος του χρέους των εταιρειών γίνεται όλο και σημαντικότερο κατά τη διάρκεια περιόδων που οι «κάνουλες» της κεντρικής τράπεζας έχουν κλείσει. 

Για την Sharon Bell, της Goldman, ιδιαίτερα θελκτικές είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα υγείας, ενώ οι μετοχές των εταιρειών με ασθενείς ισολογισμούς εμπεριέχουν αρκετό κίνδυνο όταν αυξάνονται τα spreads των ομολόγων.

Επενδύστε εκτός των ΗΠΑ

Οι συνήθως διχασμένες απόψεις των αναλυτών τώρα συμφωνούν πως οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν τις αγορές εκτός των ΗΠΑ, λόγω των κινήσεων της Fed και των υπέρογκων αξιολογήσεων των εισηγμένων στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών εταιρειών.

Η Morgan Stanley αναμένει «επενδυτικό χειμώνα» στις ΗΠΑ και προτιμά τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Ακόμη και bulls όπως ο Mislav Matejka της JPMorgan Chase & Co, προτιμά τις ευρωπαϊκές αγορές.

Επιλογές

Σύμφωνα με τον αναλυτή Salman Baig, της Unigestion, «προτιμάμε τις αγορές των αναπτυσσόμενων οικονομιών».

Για την Pai και τη Fiduciary Trust, «βραχυπρόθεσμα θα επικεντρωθούμε στις εταιρείες ενέργειας και τις χρηματοοικονομικές λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Το β’ εξάμηνο θα μεταβούμε στις εταιρείες τεχνολογίας και τις επιχειρήσεις σε τομείς που καινοτομούν».

Τέλος, για τον Hugh Gimber της JPMorgan Asset Management «οι εταιρείες οι οποίες επικεντρώνονται στις πρώτες ύλες, την ενέργεια, και στον τραπεζικό τομέα τα πάνε καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας πληθωριστικής περιόδου με υψηλότερα επιτόκια».

Διαβάστε ακόμα:

Έλον Μασκ: Ποιο λάθος του παραδέχτηκε δημόσια ο Mr Tesla (tweet)

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πώς βγάζει τα περισσότερα εκατομμύρια έξω από τα παρκέ

Αγγελική Φράγκου: Κέρδη το 2021 για τη Navios Maritime Partners LP, τη μεγαλύτερη εισηγμένη