Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι μετοχές δέχονται ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση της αμερικανικής SVB. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με τις μετοχές των Credit Suisse και Commerzbank να καταγράφουν διψήφια πτώση.

Σε αυτό το κλίμα, το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της Credit Suisse Group AG έναντι χρεοκοπίας (γνωστό και ως CDS,)σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκάλεσε ανησυχία για ευρύτερη μετάδοση της κρίσης `στον τραπεζικό κλάδο.

Τα πενταετή συμβόλαια για την τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη σημείωσαν «άλμα» 44 μονάδων βάσης τη Δευτέρα, στις 446 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, ενώ αυξήθηκαν περαιτέρω σε έναν δείκτη του Bloomberg που παρακολουθεί τα CDS 125 ευρωπαϊκών εταιρειών υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών κατέρρευσαν τη Δευτέρα και η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε έως και 15%, σε νέο χαμηλό ρεκόρ. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της.

Διαβάστε ακόμη

Ο κολοσσός CNH Industrial εξαγοράζει την ελληνική startup Augmenta αντί 110 εκατ. δολ

Goldman Sachs: Η κρίση της Silicon Valley Bank βάζει στον «πάγο» τις αυξήσεις επιτοκίων της FED

«Στο κόκκινο» οι αγορές παρά τα μέτρα σε ΗΠΑ και Βρετανία για την Silicon Valley Bank (upd)