Η Novo Nordisk A/S, παραγωγός των επιτυχημένων φαρμάκων Ozempic και Wegovy, υπέγραψε την τρίτη συμφωνία με μια βιοτεχνολογική εταιρεία η οποία έχει την υποστήριξη της Flagship Pioneering. 

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την καταβολή εκ μέρους του δανέζικου κολοσσού έως και 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη νέων, επόμενης γενιάς θεραπειών κατά της παχυσαρκίας. 

Η συνεργασία με τη Metaphore Biotechnologies έχει ως στόχο την ανάπτυξη έως και δύο φαρμάκων, όπως δήλωσαν σε πρόσφατο ανακοινωθέν τους οι εταιρείες.

Η Metaphore χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σε μια προσπάθεια να μιμηθεί τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μορίων, σύμφωνα με τον Ούλι Στιλτς, επικεφαλής του Novo Nordisk Bio Innovation Hub.

Όπως και τα υπόλοιπα πρότζεκτ της Novo Nordisk με τη Flagship, την εταιρεία venture capital η οποία βρίσκεται πίσω από την αμερικανική εταιρεία παραγωγής εμβολίων Moderna Inc., η συνεργασία με τη Metaphore θα επικεντρωθεί στην πρώιμη έρευνα η οποία θα διαρκέσει ακόμα αρκετά χρόνια και θα καθυστερήσει να φτάσει στα χέρια των ασθενών.

Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να διευρύνει τον αγωγό πειραματικών φαρμάκων της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξημένο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως η Eli Lilly στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των φαρμάκων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Bloomberg, η παχυσαρκία εξελίσσεται σε παγκόσμιο πρόβλημα με περισσότερους από 800 εκατομμύρια ενήλικες να ζουν με την πάθηση. 

Παράλληλα, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ανθεκτικών φαρμάκων για τη θεραπεία του προβλήματος υγείας το οποίο έχει από πολλούς χαρακτηριστεί ως πανδημία.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Novo ενδέχεται να καταβάλει έως και 600 εκατ. δολάρια σε προκαταβολές, πληρωμές για την επίτευξη αναπτυξιακών και εμπορικών στόχων, καθώς και κλιμακωτά δικαιώματα επί των ετήσιων καθαρών πωλήσεων των αδειοδοτημένων προϊόντων. 

Η Νοvo Nordisk έχει επίσης δεσμευτεί πως θα καλύψει τα έξοδα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) φαρμάκων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και θα συμμετάσχει σε μελλοντικό γύρο χρηματοδότησης της Metaphore.

Διαβάστε ακόμη 

Η τουριστική μεταμόρφωση της Λακωνίας (pics)

Seafair: Ένα ταξίδι ανάπτυξης και καινοτομίας στη Ναυτιλία

«Κληρώνει» για τέσσερα προγράμματα ΕΣΠΑ: «Στην πηγή» για €800 εκατ. 9.000 επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ