Η Novo Nordisk έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επίπεδα απασχόλησης της Δανίας από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, σύμφωνα με τη δημοσιονομική υπηρεσία του κράτους, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι η σκανδιναβική οικονομία εξαρτάται υπερβολικά από τον φαρμακευτικό γίγαντα.

Η Novo είναι υπεύθυνη για το ήμισυ της αύξησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της Δανίας εκτός της γεωργικής βιομηχανίας από τις αρχές του 2023, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ανέφερε το Οικονομικό Συμβούλιο σε έκθεσή του την Τρίτη.

Η επιτυχία του φαρμάκου για τον διαβήτη Ozempic και του φαρμάκου για την παχυσαρκία Wegovy κατέστησε τη Novo την πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης, αλλά προκάλεσε επίσης διακυμάνσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο στην πατρίδα της, επηρεάζοντας τα επιτόκια και το νόμισμα. Το 2023, η οικονομία της Δανίας επεκτάθηκε κατά 1,9%, αλλά θα είχε μείνει στάσιμη χωρίς τη Novo, όπως γράφει το Bloomberg.

Οι νέες εκτιμήσεις για την απασχόληση ενισχύουν τους φόβους ότι η Δανία θα μπορούσε να βρεθεί σε τροχιά παρόμοια με τη Φινλανδία υπό τη Nokia Oyj, η οποία ενίσχυσε την παραγωγή της σκανδιναβικής χώρας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά η πτώση της οποίας συνέβαλε αργότερα στην ύφεση ολόκληρης της οικονομίας. Η υπουργός Οικονομίας της Δανίας Στέφανι Λουζ έχει προηγουμένως απορρίψει τον λεγόμενο κίνδυνο της Nokia, υποστηρίζοντας ότι η Novo δεν έχει διεισδύσει βαθιά στην οικονομία όσον αφορά την απασχόληση, επειδή μεγάλο μέρος της παραγωγής γίνεται στο εξωτερικό.

Η υπηρεσία δημοσιονομικής εποπτείας είχε επίσης προτείνει τον Οκτώβριο ότι η επέκταση της Novo θα είχε μόνο «σε περιορισμένο βαθμό» αντίκτυπο στην απασχόληση, ακόμη και αν η εταιρεία αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ωστόσο, «η μεγάλη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης από ό,τι αναμενόταν», ανέφερε το οικονομικό επιτελείο στην έκθεση της Τρίτης. Το παρατηρητήριο διπλασίασε την πρόβλεψή του για την αύξηση του ΑΕΠ της Δανίας το 2024 σε 2,6%, αναφέροντας τη βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων ως βασικό επιταχυντή. Επίσης, αύξησε την εκτίμησή του για τη διαρθρωτική απασχόληση.

Καθώς η Novo επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή των δημοφιλών φαρμάκων της, επενδύει σημαντικά για την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και νωρίτερα αυτό το μήνα έλαβε άδεια από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου. Ο διευθύνων σύμβουλος Lars Fruergaard Jorgensen απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση με τη Nokia, λέγοντας σε ενημέρωση του Τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι ο αγωγός πειραματικών φαρμάκων της φαρμακοβιομηχανίας θα «διατηρήσει την ανάπτυξη και στο μέλλον».

Η Novo δημιούργησε περισσότερες από 7.500 άμεσες θέσεις εργασίας στη Δανία από τις αρχές του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με τα Οικονομικά Συμβούλια. Υπολόγισε επίσης ότι η Novo δημιούργησε 8.400 έμμεσες θέσεις εργασίας, για παράδειγμα μέσω των προμηθευτών, αριθμός που είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερος, δεδομένου ότι τα οικοδομικά σχέδια της Novo ενισχύουν επίσης την απασχόληση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Διαβάστε ακόμη: 

UBS για ευρωπαϊκές μετοχές: Ώθηση στις αποτιμήσεις θα φέρει η μείωση των επιτοκίων (γράφημα)

Η Aegean κλείνει 25 χρόνια – Τι δηλώνουν οι Ευτύχιος Βασιλάκης και Δημήτρης Γερογιάννης

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν βλέπει πλέον την Ελλάδα ως «μαύρο πρόβατο» αλλά σαν μια χώρα με αυτοπεποίθηση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ