Το 2022 αποδείχθηκε άκρως εντυπωσιακό για τον Γκαουτάμ Αντάνι. Και πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί ένα έτος, κατά το οποίο ο Ινδός επιχειρηματίας έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και ο τρίτος πλουσιότερος σε όλο τον κόσμο. 

Μάλιστα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των δισεκατομμυριούχων είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται αισθητά μέσα στο 2022, ο Αντάνι κατάφερε να αυξήσει τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά 40 δισ. δολάρια.  

Και το ερώτημα που προκύπτει ανερυθρίαστα, είναι το εξής: Πώς ακριβώς το κατάφερε;

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πρόκειται για έναν πρώτης γενιάς επιχειρηματία, ο οποίος ξεκίνησε από το εμπόριο διαμαντιών στο Βομβάη της δεκαετίας του 80’ και τελικά έκανε περιουσία από τον «βρομερό» άνθρακα.

Το μυστικό κρύβεται σ’ αυτό το τελευταίο, δηλαδή στον άνθρακα, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο εκτόξευσαν τις τιμές του άνθρακα, μεγεθύνοντας σημαντικά τα έσοδα του Αντάνι.  

Όμως, αυτή είναι η μισή αλήθεια, διότι -εκτός των παραπάνω- ο Ινδός δισεκατομμυριούχος αποδείχθηκε και κορυφαίος… dealmaker, κλείνοντας μερικές εντυπωσιακές συμφωνίες. Μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, απόκτησε την ασιατική μονάδα της Holcim, ένα λιμάνι στο Ισραήλ, αλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό NDTV (ένα από τα ελάχιστα media της Ινδίας, τα οποία ασκούν κριτική στην κυβέρνηση). 

The Fabulous Rise of Gautam Adani | The Indian tycoon has jumped to No. 3 on the rich list from No. 14

Φυσικά, οι μετοχές όλων των εταιρειών του Αντάνι δεν είχαν κάποια ανοσία στο ευρύτερο sell-off των διεθνών αγορών (ως απόρροια του πληθωρισμού και της οικονομικής επιβράδυνσης), αλλά εντέλει εμφάνισαν σημαντικά κέρδη μέσα στο 2022, συνδράμοντας στη μεγέθυνση της περιουσίας του. 

Αποτέλεσμα είναι ο Ινδός επιχειρηματίας να διαθέτει αυτήν τη στιγμή μια «αυτοκρατορία» αξίας σχεδόν 120 δισ. δολαρίων.  

Διαβάστε επίσης

Τα… βαριά σενάρια για κυβέρνηση ανοχής, ο large Σωκράτης με τα εξαψήφια bonus και η Μαρίνα Αστέρα που γίνεται α λα Μονακό 

Netflix: Έρχονται αλλαγές – Πότε σχεδιάζει να «βάλει φρένο» στην κοινή χρήση κωδικών

Ολα όσα συμβαίνουν στην κουζίνα του Matsuhisa Athens