Ο billionaire ιδιοκτήτης των Zara Αμάνσιο Ορτέγκα συνεχίζει το επενδυτικό του κρεσέντο, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ακόμη αποθήκη που ενοικιάζει η Amazon.

Πρόκειται για την εγκατάσταση στο Burnaby, νοτιοανατολικά του Βανκούβερ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, για την οποία πλήρωσε περίπου 250 εκατ. ευρώ (272 εκατ. δολάρια). Η εξαγορά αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την ιστοσελίδα Costar News.

Η αγορά της σχεδόν 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων αποθήκη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο κατάλογο ακινήτων logistics σε όλο τον κόσμο που ανήκουν στον Ορτέγκα, ιδρυτή του υποκαταστήματος ρούχων Zara. Τα ακίνητα περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση που χρησιμοποιείται από την Primark στην Ολλανδία, η οποία αγοράστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, και μια αποθήκη που καταλαμβάνει η Walmart Inc. στην Καλιφόρνια, η οποία αποκτήθηκε πέρυσι, γράφει το Bloomberg.

Ο Ορτέγκα, ο οποίος διαθέτει επίσης ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο γραφείων που βρίσκονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, είναι ήδη ιδιοκτήτης γραφείων της Amazon στο Σιάτλ και κατέχει μια αποθήκη που χρησιμοποιείται από τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου στο Δουβλίνο. Είναι επίσης ιδιοκτήτης της Meta Platforms και της Apple.

Ο επιχειρηματίας είναι ο 15ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 85,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του αποτιμάται σε 18,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων μεταξύ των οικογενειακών γραφείων της Ευρώπης.

Ο Ορτέγκα άρχισε να επενδύει στα logistics το 2022, όταν ξόδεψε σχεδόν 1 δισ. δολάρια για την αγορά αποθηκών σε όλες τις ΗΠΑ. Σύντομα ακολούθησαν αγορές στην Ευρώπη, με την απόκτηση αποθηκών στην Ολλανδία και την Ιρλανδία πέρυσι.

Ενώ τα εμπορικά ακίνητα και τα ακίνητα κατοικιών υψηλής ποιότητας ζυγίζουν περισσότερο στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του, με την πάροδο των ετών ο Ορτέγκα έχει διαφοροποιηθεί σε τηλεπικοινωνίες και ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία. Παρόλα αυτά, η Inditex, η εταιρεία που ίδρυσε και στην οποία κατέχει το 59%, αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία του πλούτου του Ορτέγκα.

Διαβάστε ακόμη

Στάσσης από Λονδίνο: Στόχος για EBITDA €2,3 δισ. το 2026 και διπλασιασμό στα €3 δισ. το 2030

ΕΚΤ: Στο ναδίρ η ζήτηση πιστώσεων στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τις τράπεζες (γραφήματα)

Πάνος Ξενοκώστας – ΟΝΕΧ: Με 7 δεξαμενές θα γίνουμε οι πρώτοι της Μεσογείου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ