Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ αναμένεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την επιδημία ου κορωνοϊού σε αποψινή του συνέντευξη Τύπου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος ο Πρόεδρος θα ενεργοποιήσει τον Νόμο Στάνφορντ (Stafford Act) που θα του επιτρέψει να αποδεσμεύσει μεγαλύτερη ομοσπονδιακή βοήθεια για τις πολιτείες και τους δήμους.

Σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν για την επιδημία και συμφώνησε να οργανώσει τη Δευτέρα μια τηλεδιάσκεψη με ηγέτες από όλο τον κόσμο για τον συντονισμό των ερευνητικών προσπαθειών για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπείας για τον κορωνοϊό αλλά και για την ανταπόκριση στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η πίεση που δέχεται ο Τραμπ αυξάνεται καθώς οι κυβερνήτες και οι δημάρχοι της χώρας εντείνουν τις ενέργειες τους για τον μετριασμό της εξάπλωσης, με αποφάσεις για κλείσιμο των σχολείων και την ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων. Η κήρυξη μιας εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει πρόσθετους πόρους για την καταπολέμηση του ιού και επίσης σηματοδοτεί μια συμβολική στροφή για τον Πρόεδρο, ο οποίος έχει επανειλημμένα συγκρίνει τον κορωνοϊό με την εποχική γρίπη και επέμεινε ότι η διοίκησή του έχει υπό έλεγχο την επιδημία.

Οι δείκτες της Wall Street σημειώνουν κέρδη σήμερα μετά το χθεσινό κραχ ωστόσο καταγράφουν έντονη μεταβλητότητα με τα κέρδη τους να ανέρχονται από λιγότερο του 1% έως και 6%.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας έχουν προτρέψει τον Τραμπ να επικαλεσθεί τον Νόμο Σταφορντ προκειμένου όπως υποστηρίζουν να αποδεσμευτούν περισσότερα από 42 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των πολιτειών που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Αντιμετώπισης Καταστροφών (Disaster Relief Fund).

Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επέτρεπε σε μία πολιτεία να ζητήσει χρηματοδότηση από ομοσπονδιακούς πόρους έως και στο 75% για δαπάνες που περιλαμβάνουν εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης, ιατρικές εξετάσεις, ιατρικές προμήθειες, εμβολιασμούς, ασφάλεια ιατρικών εγκαταστάσεων και άλλα, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλαν οι Δημοκρατικοί στον Πρόεδρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα .

Από το 1960 πολύ λίγες φορές έχει κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους δημόσιας υγείας και μόνο σε δύο περιπτώσεις αφορούσαν επιδημίες. Αυτές ήταν το 2000 που ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ για τον ιό του Δυτικού Νείλου.