Μόλις ο θυρωρός της πολυκατοικίας έφτασε έξω από το διαμέρισμα του Τζέιμς Χάρις τον περασμένο Ιούνιο, τον βρήκε ξαπλωμένο στο διάδρομο να κουνάει απελπισμένα τα χέρια και τα πόδια του, σε μια προσπάθεια να αναπνεύσει. Παρά το ότι το ασθενοφόρο έφτασε γρήγορα και του χορηγήθηκε ισχυρή δόση αντίδοτου, λίγο αργότερα ο 42χρονος trader από τη Βρετανία άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Χάρις ταλαιπωρήθηκε για πολλούς μήνες στο διαμέρισμά του, κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, με παρέα του άφθονη ποσότητα κοκαΐνης. Κατά την έρευνα που έγινε στο διαμέρισμά του βρέθηκαν σωληνάρια ουσιών, ηρεμιστικά κι ένα κινητό τηλέφωνο. Όταν ανασήκωσαν τη σορό του για να τη μεταφέρουν στο ασθενοφόρο κι από εκεί στο νεκροτομείο, ένα δεύτερο κινητό έπεσε από την τσέπη του.

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούσαν βασικά εργαλεία στη δουλειά του Χάρις. Αυτό που έπεσε από την τσέπη του ήταν ένα από τα δεκάδες, ίσως, που είχε χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια, πριν αντικαταστήσει το καθένα τους με ένα άλλο, προκειμένου να αποφύγει την ανίχνευση του από τις Αρχές. Μέσα από τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα και κρυπτογραφημένες εφαρμογές, ο Χάρις είχε συνδεθεί με ένα παράνομο δίκτυο ενδοσυνεδριακών traders σε Ευρώπη και Αμερική, που μιλούσαν με τραπεζικές κι επιχειρηματικές πηγές, προκειμένου να κάνουν μεγάλα deals. Τα μέλη του δικτύου αντάλλασσαν απόρρητες πληροφορίες για εταιρικές εξαγορές, προβλέψεις κερδοφορίας και ιατρικά μυστικά που θα απογείωναν τις μετοχές των αντίστοιχων εταιρειών, με αποτέλεσμα να αποκομίσουν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων

Μετά το θάνατο του Χάρις, ακολούθησαν δικαστικές έρευνες από όπου προέκυψαν πολλές πληροφορίες για τα μέλη αυτού του δικτύου. Λίγες μέρες μετά το τέλος του trader, ο φίλος του Ουαλίντ Τσουκαΐρ καταδικάστηκε στο Λονδίνο για χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών στο trading. Ο Μαρκ Ντεμάν – Ντεμπί, άλλος trader με έδρα τη Γενεύη, συνελήφθη στη Σερβία κι εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου παραδέχθηκε την ενοχή του και κατέθεσε σε δικαστήριο της Νέα Υόρκης τον Ιανουάριο ότι έλαβε απόρρητες πληροφορίες από έναν τραπεζίτη της Goldman Sachs κι άλλους γνώστες τέτοιων πληροφοριών, μέσω ενός Γάλλου. Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος ενός επιχειρηματία στον τομέα των φαρμάκων που δεν μετείχε στο δίκτυο, καταδικάστηκε για διαρροή εταιρικών μυστικών σε έναν από τους συνεργάτες του Ντεμάν- Ντεμπί, που επίσης ήταν μέρος του δικτύου διακίνησης εμπιστευτικών πληροφοριών.

Προσπαθώντας να αντιληφθούν τον τρόπο που λειτουργούσε ο Χάρις, ερευνητές ήλθαν σε επαφή με ανθρώπους που τον γνώριζαν και έτσι συμπλήρωσαν μερικά κομμάτια του παζλ. Ο Χάρις περισσότερο ήταν μεσάζων στη διακίνηση εμπιστευτικών πληροφοριών με σκοπό το κέρδος, και λιγότερο trader. Ο ίδιος φρόντιζε με ασφάλεια τις πηγές του, ενώ μερικές φορές παρείχε ψευδείς πληροφορίες, προκειμένου να τις προστατεύσει, λένε άνθρωποι που γνώριζαν το πώς δρούσε στο δίκτυο.

Ο Χάρις είχε παγιδευτεί πριν από τον Τσουκαΐρ, τον Ντεμπάν- Ντεμπί και τον Λαβίδα. Συνελήφθη στη Νέα Υόρκη το 2012, δήλωσε ένοχος και συμφώνησε αντί να φυλακιστεί στις ΗΠΑ, να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε προς το δικαστήριο ότι η καριέρα του ως διακινητή εμπιστευτικών πληροφοριών είχε τελειώσει.

Αλλά δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τον Χάρις, προκειμένου να επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες και τους πλαιούς του φίλους. Το δέλεαρ των χρημάτων και τα πράγματα που μπορούσε να αγοράσει – μια κόκκινη Ferrari, ακριβά πούρα και, βέβαια, κοκαΐνη – έκαναν αδύνατη την αντίσταση για τον Χάρις, που άρχισε και πάλι “τα παλιά”, αυτή τη φορά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Κάποια στιγμή ο Χάρις αναμίχθηκε με μια ομάδα εμπόρων που διακινούσαν συστάσεις με βάση απόρρητες πληροφορίες, έβγαζαν εκατομμύρια και συμμετείχαν σε λαμπερές λέσχες ή επέβαιναν σε γιοτ που πηγαινοέρχονταν στο Μονακό. Απολάμβανε τη μεγάλη ζωή, είπαν οι φίλοι του, η οποία όμως τελείωσε τόσο ξαφνικά και άδοξα…