Όπως στο ζήτημα των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, έτσι και σε αυτό της κλιματικής αλλαγής, οι έξι ηγέτες έχουν παρόμοιες μεταξύ τους θέσεις, οι οποίες βάζουν απέναντι τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι και μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ υφίσανται σημαντικές διαφωνίες ως προς το εάν πρέπει οι Ηπα να εγκαταλείψουν τις επί μήνες συνομιλίες του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ο Τραμπ έχει πει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι θα καταλήξει στην απόφασή του “σε μια- δυο εβδομάδες”. Ωστόσο, σύμβουλοί του έλεγαν ότι θα περιμένει μέχρι τη Σύνοδο των G-7, πράγμα που αποδεικνύεται αληθές. Πριν την εκλογή του, ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τις κλιματικές αλλαγές ως “φάρσα” και μετά την ορκομωσία του έχει ακταργήσει πολλές από τις σχετικές αποφάσεις του προκατόχου του, με αποτέλεσμα να είναι απομονωμένος στη Σύνοδο των G- 7

Στη Βρετανία, η κλιματική αλλαγή ήταν υψηλά στις προτεραιότητες των Συντηρητικών κυβερνήσεων επί Ντέηβιντ Κάμερον και νωρίτερα, όταν μάλιστα υπήρχε και ξεχωριστό υπουργείο. Η Τερέζα Μέι υποβάθμισε το θέμα, εντάσσοντάς το στη γενικότερη βιομηχανική και επιχειρηματική στρατηγική, κάτι που έχει εγείρει ανησυχίες στους κύκλους των ευαίσθητων για το περιβάλλον, μήπως αυτή η υποβάθμιση προοιωνίζεται αλλαγή θέσης εκ μέρους του Λονδίνου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα μιλήσει για τις συνομιλίες του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αλλά μάλλον με διπλωματικό τρόπο, ώστε να μην οξύνει την κατάσταση με τον Τραμπ. Άλλωστε η Ιαπωνία έχει πέσει έξω στις προσπάθειές της για μείωση των εκπομπών άνθρακα, μετα τη Φουκουσίμα όταν αναγκάστηκε να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των πυρηνικών της εργοστασίων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι έχει θέσει το θέμα της κλιματικής αλλαγής ψηλά στην ατζέντα. Η Ιταλία θέλει να υλοποιηθούν οι στόχοι που έθεσε η Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030, που ζητεί από τα κράτη μέτρα για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο και η προσπάθεια της Ιταλίας προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει ως τώρα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η νέα κυβέρνηση που όρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται σαφώς υπέρ των αποφάσων του Παρισιού και μάλιστα ζητεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να σεβαστεί και να ακολουθήσει τις αποφάσεις του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα. Το Παρίσι ανησυχεί για το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία και θέλουν να πιέσουν τον Τραμπ να μετακινηθεί σε πιο διαλλακτικές θέσεις

Το Βερολίνο θυμζίε ότι η καγκελάριςο Μέρκελ ήταν υπουργός Περιβάλλοντος τη δεκαετία του ’90, προκειμένου να εξηγήσει πόσο παλιά είναι η δέσμευση της σημερινής ισχυρής γυναίκας της Γερμανίας στην προστασία του Περιβάλλοντος. Η Μέρκελ προσπαθεί να πείσει τον Τραμπ να υποστηρίξει τη Συμφωνία του Παρισιού κι είναι δαιτεθειμένη να δαπανήσει πολιτικό κεφάλαιο για να το επιτύχει. Θα επικαλεστεί, μάλιστα, τις γερμανικές επιδόσεις στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, ως στοιχεία της πολιτικής του Βερολίνου για μείωση της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Καναδάς, τέλος, δια του πρωθυπουργού του Τριντό, τάσσεται επίσης υπέρ της Συμφωνίας του Παρισιού.