Η JPMorgan Chase & Co. κέρδισε πέρυσι μερικά από τα μεγαλύτερα μερίδια τόσο σε συναλλαγές σταθερού εισοδήματος όσο και σε μετοχές, εδραιώνοντας την ηγετική θέση της και πλησιάζοντας την κορυφή. Η Deutsche Bank AG έχασε έδαφος και στις δύο αγορές ενώ προσπάθησε να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της.

Το μερίδιο της JPMorgan από τα έσοδα των 77 δισ. δολαρίων που είχαν οι τράπεζες από το χειρισμό των στοιχημάτων των επενδυτών σε ομόλογα, νομίσματα και βασικά προϊόντα αυξήθηκε κατά περισσότερο από μια εκατοστιαία μονάδα. Το μερίδιό της στην αγορά των 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο trading μετοχών και συναφών παραγώγων αυξήθηκε επίσης. Η πίτα σταθερού εισοδήματος που μοιράζονται όλες οι τράπεζες συρρικνώθηκε κατά 6% από το 2017, αλλά στις μετοχές αυξήθηκε κατά 14%.

Οι αμερικανικές τράπεζες «ποδοπάτησαν» τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους το 2018, κερδίζοντας έδαφος και κρατώντας πέντε από τις κορυφαίες έξι θέσεις στην κατάταξη και για τις δύο αγορές. Οι επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης είχαν ανακτήσει κάποια μερίδια της αγοράς το 2017, αλλά δεν κατάφεραν να τα διατηρήσουν, ως επί το πλείστον καθώς ένα σκληρότερο εμπορικό περιβάλλον το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους τις έβλαψαν περισσότερο απ ‘ό,τι στις ΗΠΑ.

Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης πραγματοποιούν προγράμματα αναδιάρθρωσης που προκάλεσαν αναχωρήσεις κορυφαίων στελεχών και μερικών πελατών. Η πίεση για μείωση του κόστους αυξάνεται, καθώς τα επιτόκια παραμένουν αρνητικά, τα περιθώρια δανεισμού στενεύουν και καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν κατακερματισμένες.

etgyw.PNG

Η Credit Suisse Group AG έχασε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο μετοχικό κεφάλαιο, πέφτοντας στο Νο. 10, από το 7 το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια ακολούθησε η Deutsche Bank, η οποία έπεσε στο Νο. 11 από το 9. Στη διαπραγμάτευση των ομολόγων, η BNP Paribas SA είχε τις περισσότερες απώλειες.

Η JPMorgan είχε το μεγαλύτερο κέρδος στον τομέα των μετοχών, ενώ η Goldman Sachs Group Inc. σε σταθερό εισόδημα.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης ήταν κυρίαρχες στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης των κεφαλαιαγορών προτού συναντήσουν τις διπλές κρίσεις της κατάρρευσης υποθηκών των ΗΠΑ και τα προβλήματα δημοσίου χρέους της Ευρώπης. Έκτοτε, βρίσκονται σε συνεχή αναδιάρθρωση, προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την κερδοφορία. Οι αμερικανικές τράπεζες κινήθηκαν ταχύτερα για να επαναπροσδιορίσουν τις επιχειρήσεις τους μετά την κρίση του 2008 και αύξησαν τα επίπεδα των κεφαλαίων τους πιο επιθετικά.

Οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες επενδύσεων αντιπροσώπευαν το 58% του συνόλου των εσόδων από εμπορικές συναλλαγές πέρυσι, από 46% το 2010. Οι εννέα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είδαν το μερίδιο τους να μειώνεται στο 36% από 50%.