Το Συμβούλιο Αεροπορίας του ΟΗΕ αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines το 2014, κατά την οποία σκοτώθηκαν και οι 298 επιβάτες και το πλήρωμα, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 200 Ολλανδοί και Αυστραλοί πολίτες.
Στην πρώτη απόφαση του είδους του, το συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) συμφώνησε με τους ισχυρισμούς της Αυστραλίας και της Ολλανδίας ότι η Ρωσία κατέρριψε το επιβατικό αεροσκάφος της Μαλαισίας, λέγοντας ότι οι κατηγορίες «ήταν βάσιμες στην πραγματικότητα και στο νόμο». Με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία «απέτυχε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς αεροπορικού δικαίου», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
Η υπόθεση επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς ότι στις 17 Ιουλίου 2014, η Ρωσία χρησιμοποίησε πύραυλο εδάφους-αέρος πάνω από την ανατολική Ουκρανία για να καταρρίψει το αεροσκάφος, συνιστώντας παραβίαση της Σύμβασης για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, η οποία απαγορεύει στα κράτη να «καταφεύγουν στη χρήση όπλων κατά πολιτικών αεροσκαφών εν πτήσει».
«Η απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαπίστωσης της αλήθειας και της επίτευξης δικαιοσύνης και λογοδοσίας για όλα τα θύματα της πτήσης MH17, καθώς και για τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ. «Η απόφαση αυτή στέλνει επίσης ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα: τα κράτη δεν μπορούν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ατιμώρητα».
Τις επόμενες εβδομάδες το συμβούλιο του ICAO θα εξετάσει ποια μορφή αποζημίωσης είναι κατάλληλη, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 196 Ολλανδοί και 38 Αυστραλοί πολίτες ή κάτοικοι που επέβαιναν στην πτήση όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η απόφαση έρχεται την ώρα που ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραχίμ ταξιδεύει αυτή την εβδομάδα στη Ρωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και της αεροδιαστημικής και της ενέργειας. Δεν είναι σαφές αν θα συζητήσουν την απόφαση.
Το 2022, δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός υπήκοος καταδικάστηκαν ερήμην σε ισόβια κάθειρξη από ολλανδικό δικαστήριο για την πραγματοποίηση της φονικής επίθεσης.
Η κατάρριψη του MH17 πάνω από την Ουκρανία και η εξαφάνιση του MH370 την ίδια χρονιά είχαν σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη Malaysia Airlines, οδηγώντας σε πτώση της τιμής της μετοχής της που τελικά οδήγησε στη διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο της Μαλαισίας.
«Η αυστραλιανή κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου του ICAO και το καλεί να κινηθεί γρήγορα για να καθορίσει τα διορθωτικά μέτρα για την παραβίαση αυτή», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ σε δήλωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
«Καλούμε τη Ρωσία να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη της για αυτή τη φρικτή πράξη βίας και να προβεί σε αποζημιώσεις για την κατάφωρη συμπεριφορά της, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο».
Διαβάστε ακόμη
Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Τι αλλάζει για όσους έχουν ήδη αποκτήσει τη νέα ταυτότητα (vid)
Η Google αντιμέτωπη με αστικές αγωγές τουλάχιστον €12 δισ. σε όλη την Ευρώπη (λίστα)
Κίνα: Τέλος στο μπλόκο των παραδόσεων Boeing μετά την εμπορική εκεχειρία με τις ΗΠΑ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα