Καγκελάριος της Γερμανίας είναι πια, επίσημα, ο Ολαφ Σολτς, μετά από την ορκωμοσία του στην ομοσπονδιακή βουλή. Ο διάδοχος της Μέρκελ καλείται, τώρα, να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, όπως γεωπολιτικές εντάσεις, πληθωρισμό και το νέο κύμα της πανδημίας. 

Η προσέγγιση του πρώην αντικαγκελάριου μοιάζει αρκετά με αυτή της Μέρκελ και χαρακτηρίζεται από σταθερή -αλλά όχι και τόσο χαρισματική- ηγεσία. 

Ο Σολτς θα πρέπει γρήγορα να μάθει πως να διαχειρίζεται πλειάδα κρίσεων. Από την παντοδυναμία της Κίνας τόσο σε εμπορικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, μέχρι τη διπλωματική κρίση που προκαλεί ο αγωγός Nord Stream 2. Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Γερμανία να σταματήσουν το σχεδόν ολοκληρωμένο πρότζεκτ εάν ο Πούτιν διατάξει εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται εν μέσω έλλειψης φυσικού αερίου.

«Η Ρωσία έχει, πια, την ικανότητα να εκβιάσει τη Γερμανία και την Ευρώπη», ανέφερε ο Μαρσέλ Φράτζερ, πρόεδρος του ινστιτούτου DIW, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή πιστεύω πως ο αγωγός δε θα λειτουργήσει».

Ο Σολτς έχει αποδείξει ήδη πως ξέρει να ελίσσεται στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, έχοντας σχηματίσει την κυβέρνηση συμμαχίας με δύο κόμματα που έχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις: αυτό των Πρασίνων και αυτό των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Η συμμαχία κατέχει τις 416 από τις 736 συνολικές ψήφους του Bundestag και δημιουργήθηκε πολύ πιο εύκολα απ’ όσο ανέμεναν οι πολιτικοί αναλυτές. Ο Σολτς έλαβε 395 εκ 707 ψήφων στην ψηφοφορία της Τετάρτης. 

Η συμφωνία κυβερνητικής συμμαχίας, μήκους 117 σελίδων, εκπροσωπεί τα συμφέροντα και των τριών κομμάτων. Το SPD έθεσε ως όρο την αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου στα 12 ευρώ, με εξασφαλισμένη σύνταξη. Οι Πράσινοι έθεσαν ως όρο την άρση χρήσης άνθρακα μέχρι το 2030, ενώ ο όρος του FDP ήταν να μην αυξηθεί η φορολογία και το πλαφόν δημοσίου χρέους. 

O Kρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης του FDP και νέος Γερμανός ΥΠΟΙΚ ήδη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου του πληθωρισμού την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπεύθυνος για την κλιματική πολιτική ανέφερε πως «αν και θα υπάρξουν συγκρούσεις και διαφωνίες, όλοι έχουμε κοινούς στόχους».

Η πρωταρχική έγνοια της συμμαχίας θα είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το νέο κύμα πλήττει τη χώρα η οποία έχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στο γερμανικό νότο. Ο Σολτς έχει θέσει πρόγραμμα παροχής 30 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι το τέλος του έτους έτσι ώστε να αποφύγει κατάρρευση του «τεντωμένου» συστήματος υγείας.

Ο Σολτς ξεκίνησε ως ακτιβιστής και δικηγόρος στο SPD. Μετατράπηκε σε υποστηρικτή των εργασιακών μεταρρυθμίσεων του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ έλαβε το χρίσμα του Υπουργού Εργασίας στην πρώτη κυβέρνηση συμμαχίας της Μέρκελ με το SPD. Eπέστρεψε στο Αμβούργο και ανέλαβε τα ηνία της δημαρχίας μεταξύ του 2011 και του 2018.

Η νέα κυβέρνηση συμμαχίας, που αποτελεί νέο «πολιτικό πείραμα» θα σπάσει και ένα άλλο ρεκόρ: το 50% του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποτελείται από γυναίκες. Η Αναλένα Μπέρμποκ θα είναι η νέα και πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ, ενώ η Κριστίν Λάμπρεχτ του SPD θα είναι η Υπουργός Αμύνης. Η Νάνσυ  Φέιζερ του SPD θα είναι η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε ακόμη

Chelsea FC Women: Έφεραν 41.000 εισιτήρια στο Γουέμπλεϊ και πήραν πριμ μόνο… 25.000 λίρες

Φάλαινες και δράκοι: Πώς και ποιοι μεγιστάνες χειραγωγούν την τιμή των cryptos

ΟΑΕΔ: 900 θέσεις απομένουν για το πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση