Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης που εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τις αυξήσεις.

Ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι προειδοποίησε σε έρευνά του για την ευρωπαϊκή οικονομία ότι οι κίνδυνοι για άνοδο του πληθωρισμού παραμένουν και οι μετρήσεις των βασικών αυξήσεων των τιμών εμφανίζονται επίμονοι.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο εγκαίρως, ώστε να αποτρέψει τον τρέχοντα υψηλό πληθωρισμό από το να παγιωθεί στις προσδοκίες», ανέφερε ο ΟΟΣΑ. «Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε μια βιώσιμη πορεία προς τον στόχο του 2%».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ΟΟΣΑ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, διασφαλίζοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα θερμάνει υπερβολικά την οικονομία. Είπε ότι αυτό θα απαιτούσε καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης για την ενέργεια και προσαρμογή των δαπανών από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις δεν ανεβάζουν τον πληθωρισμό.

Παρόλα αυτά, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε επίσης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ ενισχύουν τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω της αγοράς ακινήτων, καθώς το αυξανόμενο ποσοστό των ενυπόθηκων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο στη ζώνη του ευρώ καθιστά πιο ευάλωτα τα νοικοκυριά.

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιο ουσιαστική διόρθωση των τιμών των κατοικιών. Προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν προσεκτικά τα οικιστικά ακίνητα και ενδεχομένως να θεσπίσουν μέτρα για την αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων που κατέχουν οι τράπεζες και την αυστηροποίηση των ελέγχων δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση στο ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο – Στο 2,7% η ετήσια ανάπτυξη (γραφήματα)

Συναγερμός σε Κίνα και Ιαπωνία από τη νέα άνοδο του δολαρίου

Κλάας Kνοτ (ΕΚΤ): Οι αγορές υποτιμούν την πιθανότητα νέας αύξησης επιτοκίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ