Είναι σωστός ο χρόνος και οι συνθήκες για την μετάβαση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε καθεστώς χαλάρωσης από τον ερχόμενο μήνα, υποστήριξε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του G7 στην Στρέζα της Ιταλίας αναφέρθηκε και στο νούμερο ένα θέμα που απασχολεί το διάστημα αυτό τις ευρωπαϊκές αγορές: την προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

«Πιστεύω πως έχουμε πλέον τις συνθήκες για να αλλάξουμε την νομισματική πολιτική» παραδέχτηκε ο Πανέτα, περίπου δύο εβδομάδες πριν το κρίσιμο ραντεβού της 6ης Ιουνίου, εξηγώντας πως αν και το συμβούλιο έχει συμφωνήσει πως θα πηγαίνει βήμα-βήμα και θα λαμβάνει αποφάσεις σε κάθε συνεδρίαση, ο ίδιος πιστεύει πως πλέον υπάρχει ευρεία αποδοχή για την κατεύθυνση αυτή.

«Ακόμη και αυτοί που είχαν περισσότερες αμφιβολίες αλλάζουν άποψη» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην προοπτική της πρώτης μείωσης των ευρωεπιτοκίων.

Πραγματικά, ακόμη και μέλη της λεγόμενης ομάδας των «γερακιών», όπως ο Γερμανός επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα δηλώσεις στις οποίες φανερώνουν πως είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν στην έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης. Όμως, το σημείο που φαίνεται να διαφωνούν έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα, πέραν της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Κοινώς πολλά μέλη του συμβουλίου εμφανίζονται λίαν επιφυλακτικά απέναντι στην πιθανότητα να ακολουθήσει και δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, προκρίνοντας την υιοθέτηση αργών και προσεκτικών βημάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι traders από την πλευρά τους προεξοφλούν πλέον δύο μετριοπαθείς περικοπές των ευρωπαϊκών επιτοκίων μέσα στη χρονιά, αντί των τριών που προέβλεπαν λίγους μήνες πριν.

Διαβάστε ακόμη  

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% μέσα σε δέκα χρόνια

Τουρισμός: Με 80.000 κενές θέσεις ξεκίνησε η σεζόν

Ηλεκτρισμός: Κολοσσιαίες επενδύσεις 1 δισ. ετησίως για τα δίκτυα διανομής έως το 2050

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ