Η Ρουμανία απέφυγε να αυξήσει τα επιτόκια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ταχύτερο πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η κεντρική τράπεζα παίρνει το μάθημα της από τη χαλαρότερη πολιτική νομισματικής πολιτικής που υιοθετούν οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου.

Η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας έχει αφήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο για περισσότερο από ένα χρόνο, προτιμώντας αντ ‘αυτού να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, αποβάλλοντας τα πλεονάζοντα μετρητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο διοικητής της τράπεζας Mugur Isarescu, που ανέλαβε νέα πενταετή θητεία την Τετάρτη, δεν απέκλεισε την αύξηση των επιτοκίων το 2019, αλλά δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Η κεντρική τράπεζα άφησε το δείκτη αναφοράς της στο 2,5% την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις όλων των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το Bloomberg.

“Υπό κανονικές συνθήκες, η απόφαση θα μπορούσε να μην είναι δεδομένη και η αύξηση να ήταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη”, δήλωσε ο Nicolaie Alexandru Chidesciuc, οικονομολόγος στην JPMorgan Chase & Co. Που έχει έδρα το Λονδίνο. “Η άνοδος του πληθωρισμού μας εξέπληξε, αλλά είναι όλο και λιγότερο σημαντική στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον”.

Άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης διατηρούν επίσης τα επιτόκια, με την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία να αφήνουν τα κόστη δανεισμού ανέγγιχτα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Ρουμανία ανησυχεί για τις κερδοσκοπικές εισροές κεφαλαίων που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν αυξηθούν τα επιτόκια, κι οι οποίες θα προσέθεταν ανεπιθύμητη μεταβλητότητα στο νόμισμά της.