Προς υποχώρηση οδεύουν οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην αμερικανική αγορά δεν είναι αρκετή για να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού έπεσαν κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή και σε εβδομαδιαία βάση υποχωρούν πάνω από 2%, ύστερα από ακόμη μία περίοδο αστάθειας στην αγορά.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε 0,8% στα 89,77 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κέρδισαν 2,7% την Πέμπτη. Το Brent διακανονισμού Οκτωβρίου υποχώρησε 0,8% στα 95,87 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ η ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί μετά την πτώση των τιμών στις αντλίες, οι ανησυχίες για την αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης συνεχίζουν να ρίχνουν βαριά σκιά στην αγορά.

Το πετρέλαιο έχει απολέσει όλα τα κέρδη που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έξι μήνες προτού ανακτήσει κάποιες από τις απώλειες απώλειες. Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα στην εξέλιξη της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες ροές αργού από τον παραγωγούς του ΟΠΕΚ.

Αν και η ασθενέστερη αύξηση της ζήτησης έχει αμβλύνει τις ανησυχίες για την προσφορά, η περιορισμένη εφεδρική παραγωγική ικανότητα αποτελεί πηγή ανησυχίας για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και το 2023», δήλωσε ο Βίκτορ Σουμ, ενεργειακός σύμβουλος στην S&P Global Commodity Insights. Οι υψηλότερες ιρανικές εξαγωγές, η ασθενέστερη κινεζική ζήτηση ή οι σοβαρές αλλαγές στις ρωσικές ροές θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία και να οδηγήσουν σε απότομη μετατόπιση των τιμών, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αγορά θα πρέπει να αφομοιώσει επίσης μεικτά μηνύματα από τα στελέχη της Federal Reserve σχετικά με την πολιτική επιτοκίων. Ο Τζέιμς Μπούλαρντ τραπεζίτης του Σεντ Λούις προέτρεψε άλλη μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ η Έστερ Τζορτζ του Κάνσας Σίτι ήταν πιο προσεκτική, κάνοντας λόγο ότι ο ρυθμός των αυξήσεων είναι προς συζήτηση. Το δολάριο ενισχύθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται οι παραδόσεις δεμάτων με drones και στην Ελλάδα – «Πυρετός» συζητήσεων

Προϋπολογισμός: Το ενεργειακό κόστος «δυναμιτίζει» τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης