Η Pacific Investment Management Co. αναμένει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές φέτος, ενισχύοντας τις μελλοντικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής στο 0,25% τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, στο 0,5% τον Δεκέμβριο ή τον επόμενο Ιανουάριο και στο 1% κατά τη διάρκεια του 2025, σύμφωνα με τον Tomoya Masanao, συν-επικεφαλής της διαχείρισης χαρτοφυλακίου Ιαπωνίας και Ασίας-Ειρηνικού στην Pimco. Ο ίδιος αναμένει ότι η απόδοση του πενταετούς των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων (JGB) θα είναι περίπου 0,9% στο τέλος του 2024 και η απόδοση του 10ετούς JGB θα είναι περίπου 1,25%.

Για μια δεκαετία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα επιτόκια και τη μεταβλητότητα σε χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας το χρέος της χώρας μια μη ελκυστική επένδυση. Με τα υψηλότερα επιτόκια, τα JGBs θα κερδίσουν και οι ενεργητικοί διαχειριστές θα μπορέσουν επίσης να ενισχύσουν την απόδοση με συναλλαγές, σύμφωνα με τον Masanao.

«Θα είναι μια καλή ευκαιρία για τους επενδυτές να επιστρέψουν στην ιαπωνική αγορά ομολόγων», δήλωσε. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή θα γίνει μια πολύ σημαντική αγορά».

Ο Masanao, ο οποίος έχει εμπειρία τριών δεκαετιών στην αγορά επιτοκίων γιεν, δήλωσε ότι υπάρχουν «επενδυτικές ευκαιρίες εκεί όπου υπάρχουν ανεπάρκειες» στις αγορές ομολόγων της Ιαπωνίας. Αυτό περιλαμβάνει τον «κατακερματισμό» της αγοράς, με τις τράπεζες να επικεντρώνονται σε μεσομακροπρόθεσμα ομόλογα και τις ασφαλιστικές εταιρείες να στοχεύουν σε υπερμακροπρόθεσμο χρέος, όπως τα 30ετή ομόλογα. Το γεγονός ότι η τράπεζα της Ιαπωνίας κατέχει το ήμισυ των JGBs στρεβλώνει επίσης την αγορά, είπε.

Η τράπεζα της Ιαπωνίας άρχισε να απομακρύνεται από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια τον Μάρτιο. Αναμένεται ευρέως να υποδείξει μια πολιτική μείωσης των μεγάλης κλίμακας αγορών JGB στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της 14ης Ιουνίου.

Ο Masanao θα παρακολουθεί επίσης κατά πόσον η νομισματική πολιτική της τράπεζα της Ιαπωνίας θα επηρεαστεί από τη συναλλαγματική ισοτιμία στο μέλλον. Ενώ η υποτίμηση του γεν έχει ωφελήσει τους εξαγωγείς, αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά.

«Η τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα μπορεί πλέον να λέει ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι εκτός της δικαιοδοσίας της», δήλωσε. Καθώς η σχέση μεταξύ νομισματικής πολιτικής και συναλλαγματικών ισοτιμιών ενισχύεται, «μια παγκόσμια προοπτική θα γίνει πιο αναγκαία για τη δημιουργία υπερκερδών», δήλωσε τέλος.

Διαβάστε ακόμη

Ονόματα υπουργών που στριφογυρνάνε, το «ξεκαβαλήστε» του Κ.Μ στους δικούς του, το «εγώ δεν είμαι Σαμαράς» και τα σκιάχτρα των ολιγαρχών

ΥΠΕΝ: Εντάχθηκαν από το Πράσινο Ταμείο οι 12 πρώτοι δήμοι στο πρόγραμμα πυροπροστασίας οικισμών

ΑΑΔΕ: Αυτοί οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να δηλώσουν IBAN

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ