Η Greenpeace και μια σειρά από άλλες περιβαλλοντικές ομάδες έδωσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τελεσίγραφο σχετικά με την απόφασή της να χορηγήσει σε ορισμένους σταθμούς φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μια «ψεύτικη» πράσινη ετικέτα (green label) σύμφωνα με τους κανόνες βιώσιμης χρηματοδότησης του μπλοκ.

Οκτώ οργανισμοί της Greenpeace σε όλη την Ευρώπη, καθώς και οι μη κερδοσκοπικοί ClientEarth, WWF, Transport & Environment και BUND ζήτησαν επανεξέταση της απόφασης να συμπεριληφθεί το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια στο πράσινο βιβλίο κανόνων της ΕΕ, γνωστό ως taxonomy (ταξινόμηση).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προθεσμία μέχρι τον Φεβρουάριο για να απαντήσει, διαφορετικά οι ομάδες δήλωσαν ότι θα παραπέμψουν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Το φυσικό αέριο είναι η κύρια αιτία του κλιματικού και του οικονομικού χάους, ενώ δεν υπάρχει ακόμη λύση στο πρόβλημα των πυρηνικών ραδιενεργών αποβλήτων και ο κίνδυνος πυρηνικών ατυχημάτων είναι πολύ σημαντικός για να αγνοηθεί», δήλωσε η ακτιβίστρια της Greenpeace, Αριάδνη Ροντρίγκο. «Αυτή η ψεύτικη πράσινη ετικέτα είναι ασυμβίβαστη με τους νόμους της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα».

H διαφωνία έγκειται στο ότι η διοχέτευση χρημάτων σε έργα φυσικού αερίου – αν και με αυστηρούς όρους – δεν είναι συμβατή με τον στόχο της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα, ο οποίος κατοχυρώνεται με νόμο και τη Συμφωνία του Παρισιού. Οι ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι θα αφαιρέσει κονδύλια από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή. Η Greenpeace τόνισε το σημείο σχετικά με τα απόβλητα από την πυρηνική ενέργεια, καθώς και το μεγάλο χρονικό διάστημα για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, πέντε μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την πλατφόρμα της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η οποία παρέχει τεχνικές συμβουλές στην Επιτροπή της ΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ταξινόμηση.

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο βρίσκονται επίσης στη διαδικασία λήψης νομικών μέτρων κατά της απόφασης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το νέο έτος μετά την απόρριψη της τελευταίας ψηφοφορίας για ένσταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη:

Στα Χανιά για business o CEO της Ryanair

Η μετεγκατάσταση του Καζίνο: Ανάσα για την Πάρνηθα και δημιουργία τουριστικού πόλου στα βόρεια προάστια

Πλειστηριασμοί: Ποια «επώνυμα» σφυριά θα χτυπήσουν αυτή την εβδομάδα (pics)