Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ένα σχεδόν πρωτάκουστο πρόβλημα την φετινή εορταστική περίοδο: έλλειψη των παραδοσιακών, χριστουγεννιάτικων τροφίμων τα οποία είναι -συνήθως- διαθέσιμα μόνο για τις γιορτές.

«Πολλοί μπορεί να προτιμήσουν κάτι “λιγότερο” από τη γαλοπούλα ή το λοιπό κρέας που κοσμεί το τραπέζι των εορτών. Το μόνο που είναι σίγουρο, όμως, είναι πως το μενού της εορταστικής περιόδου έχει γίνει πολύ πιο ακριβό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Curt Covington της AgAmerica Lending,  εταιρείας δανεισμού προς τους Αμερικανούς γεωργούς.

Το Bloomberg προχώρησε σε ανάλυση πέντε διαφορετικών χωρών, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Ρουμανίας και των ΗΠΑ, έτσι ώστε να επιδείξει την αύξηση των τιμών αυτή η οποία οφείλεται τόσο στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όσο και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Βραζιλία: Ψάρια από τον Αμαζόνιο

Για πολλά νοικοκυριά στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το τραπέζι φέτος δε θα έχει τον παραδοσιακό μπακαλιάρο ή τη γαλοπούλα. Για τη 41χρονη Fatima Santos, άνεργη -πλέον- κομμώτρια: «η νέα μπριζόλα στο σπίτι μας είναι τα αυγά. Ακόμα και τα φασόλια ή το ρύζι είναι πανάκριβα». Οι τιμές των κρεατικών στη χώρα έχουν φτάσει σε ρεκόρ υψηλά και οι Βραζιλιάνοι καλούνται να προτιμήσουν τα ντόπια ψάρια από τα νερά του Αμαζονίου.

Αν και η χώρα αποτελεί έναν από τους «κήπους» της παγκόσμιας κοινότητας με τεράστια γεωργική βιομηχανία, η ραγδαία αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό έχει κάνει τις εξαγωγές πολύ πιο κερδοφόρες. Παράλληλα, η γεωργία αυτή καθεαυτή επηρεάζεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας του τελευταίου αιώνα η οποία ακολουθήθηκε από πρωτάκουστο για τα δεδομένα της περιοχής, παγετό. Τα φαινόμενα αυτά κυριολεκτικά διέλυσαν τεράστιο μέρος της γεωργικής παραγωγής της χώρα και προκάλεσαν ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Το think tank Getulio Vargas Foundation υπολογίζει πως οι τιμές του κρέατος έχουν αυξηθεί κατά 15% ενώ των πουλερικών κατά 24%. 

Κίνα: Συσσώρευση αποθεμάτων και αύξηση του κόστους

Σύμφωνα με του Υπουργείο Εμπορίου της χώρας, υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους του Κινέζους πολίτες. Οι πολίτες, όμως, φαίνεται να διαφωνούν -εάν λάβουμε υπόψη τα καταναλωτικά δεδομένα- αφού τα νοικοκυριά στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν (πολλές φορές σε ακραίο βαθμό), τρόφιμα μετά από πρόσφατη παρότρυνση των αρχών για προετοιμασία για το δύσκολο χειμώνα. 

Παράδειγμα της έλλειψης αυτής αποτελούν τα λεγόμενα του «Zhou», ο οποίος ζήτησε να μη δημοσιευτεί το όνομά του όταν μίλησε στο Bloomberg. Ο σεφ, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια φτιάχνει noodles, dumpling και pancakes, ισχυρίστηκε πως η τιμή του αλευριού έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 30% τον τελευταίο μήνα λόγω της συσσώρευσης αποθεμάτων των νοικοκυριών, παρά τους ισχυρισμούς των κινεζικών αρχών.

Βρετανία: Ακριβές γαλοπούλες

«Οι τιμές όλων των προϊόντων μας έχουν αυξηθεί», ισχυρίζεται η γεωργός Becky Howe από τη φάρμα της κοντά στο Kent, τη στιγμή που οι εργαζόμενοί της οδηγούν τις γαλοπούλες στα σφαγεία. Η Howe συμπεριλαμβάνει την τιμή του ατσαλιού για την κατασκευή των σιταποθηκών, του άχυρου, των ζωοτροφών, της βενζίνης, των συσκευασιών και πολλών άλλων. Η φάρμα δεν ανέμενε τόσο μεγάλη πληθωριστική πίεση όταν αύξησε τον αριθμό των γαλοπούλων και -για πρώτη φορά- ξεκίνησε την εκτροφή χηνών.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Howe, όμως, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού για την εκπλήρωση των παραγγελιών του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ως επί το πλείστον οι εργαζόμενοι είναι αλλοδαποί με βίζα εργασίας. Σύμφωνα με την ίδια, έχει αυξήσει την τιμή της γαλοπούλας κατά 8% αλλά τα κόστη αυτά καθεαυτά έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο. 

Η έλλειψη των επαγγελματιών οδηγών στη Βρετανία και η αύξηση των τιμών έχουν οδηγήσει πολλά νοικοκυριά σε πρόωρες αγορές τροφίμων για τις εορτές. Η ζήτηση για τις γαλοπούλες, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και της απειλής των νέων lockdowns.

Ρουμανία: Πανάκριβο χοιρινό

Στη Ρουμανική επαρχία, η εορτή του Αγίου Ιγνατίου στις 20 Δεκεμβρίου ακολουθείται συνήθως από μια παραδοσιακή πρακτική: αγορά χοίρου από κάποιον έμπιστο αγρότη, σφαγή του, κάψιμο του δέρματός του και καθαρισμό του κρέατος με οικογένεια και φίλους νωρίς το πρωί. Όλα τα μέρη του ζώου καθαρίζονται και προετοιμάζονται προσεκτικά για τη χρήση τους σε δεκάδες διαφορετικά παραδοσιακά πιάτα τα οποία τρέφουν ολόκληρο το μεγάλο οικογενειακό κύκλο μέχρι την πάροδο των εορτών.

Τουλάχιστον έτσι ήταν -μέχρι τώρα- η παράδοση. Φέτος, όλο και περισσότερες οικογένειες θα αγοράσουν απλά λουκάνικα και τίποτα άλλο, σύμφωνα με τον 40χρονο αγρότη Adi Rusu. Η οικογένεια Rusu εκτρέφει χοίρους εδώ και 40 χρόνια, αλλά λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας και των ζωοτροφών, συνδυασμένα με τη φετινή επιδημία θανατηφόρου για τους χοίρους ιού , η έλλειψη είναι αισθητή και η εκτροφή απλά δε συμφέρει την οικογένεια. Καμία οικογένεια στην επαρχία της Ρουμανίας δεν πρόκειται να αγοράσει χοίρο για $340 (1.500 λέι), τιμή αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Ο κορωνοϊός ο οποίος μειώνει τις μετακινήσεις παίζει κι αυτός το ρόλο του, μειώνοντας την ανάγκη για την προετοιμασία πολλών πιάτων φαγητού.

ΗΠΑ: Τα άφαντα μπισκότα

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι καταναλώνουν περισσότερο βούτυρο από ποτέ, πρόκειται σύντομα να συνειδητοποιήσουν πως φέτος τα Χριστούγεννα δε θα επηρεαστούν μόνο οι… καμπύλες τους.

Οι τιμές spot του Grade AA βουτύρου έχουν αυξηθεί κατά 40% φέτος σε σχέση με πέρυσι στα $2/λίβρα. Αν και υπάρχει αρκετό γάλα για τη δημιουργία του, η έλλειψη έγκειται στο εργατικό δυναμικό και τις πρώτες ύλες για τη συσκευασία των προϊόντων. Η Grassland Dairy Products του Greenwood στο Wisconsin πρόσφατα αύξησε τις τιμές της για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας Trevor Wuethrich, το γεγονός οφείλεται στην αύξηση του κόστους συσκευασίας, της έλλειψης επαγγελματιών οδηγών και της ανάγκης αύξησης των μισθών των εργαζομένων του. 

Η Dina Cimarusti, ιδιοκτήτης του νέου Sugar Moon Bakery του Chicago, υποστηρίζει πως πληρώνει 40 σεντ παραπάνω ανά λίβρα για το βούτυρο. Δε μπορεί να αλλάξει τις συνταγές για τα μπισκότα της ή τα λοιπά αρτοποιήματα, αφού το βούτυρο αποτελεί κύριο συστατικό. Προς το παρόν, σύμφωνα με την ίδια, κάνει υπομονή και προσπαθεί να μην αυξήσει τις τιμές υπερβολικά.

Διαβάστε ακόμα

Δέκα χρόνια ο Πρεμ Γουάτσα «δείχνει» την Ελλάδα (κι εμείς κοιτάμε το δάχτυλο)

Container vessels: Οι συμμαχίες των μεγάλων εταιρειών στη νέα πραγματικότητα του παγκόσμιου εμπορίου

Η «Όμικρον» σφυροκοπά τα χρηματιστήρια – Ισχυρές ρευστοποιήσεις στα ταμπλό