Με σημαντικές απώλειες συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 2,15% και να βρίσκεται στις 868,51 μονάδες ακολουθώντας το διεθνές κλίμα και τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκαλεί  η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, υποχρεώνοντας την Ευρώπη να επιβάλει ένα νέο κύμα μέτρων για να αντιμετωπίσουν τη διασπορά του ιού.

Τα νέα lockdown, όπως ήταν αναμενόμενο, πλήττουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να χάνει περί το 1,5% στις μεσημεριανές συναλλαγές.

Το γεγονός αυτό εντείνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης με τον ταξιδιωτικό κλάδο να δέχεται άμεσο πλήγμα από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την επιβολή νέων lockdown.

Η ανησυχία προκύπτει από τη συνδυασμένη ανάγνωση της επιμονής του κορωνοϊού, υπό το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον και φυσικά η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, με πρωταγωνιστή τη Fed, που παύει επίσημα τις επαναγορές τίτλων (μέχρι τον Μάρτιο 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση).

Ενδεικτικό της διάθεσης για ρευστοποιήσεις είναι ότι μόλις 10 μετοχές από το ταμπλό διασώζονται, ενώ καμία από τις δεικτοβαρείς δεν συντηρεί θετικό πρόσημο.

Την κατάσταση επιβαρύνει αφενός η εικόνα του τραπεζικού κλάδου ο οποίος υποχωρεί κατά 2,65% καθώς και της πολύ βαριάς 3Ε που καταγράφει απώλειες 3,41% συμπαρασύροντας Γενικό Δείκτη και Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, αφετέρου η αρνητική εικόνα σε όλον τον κόσμο, που δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης τουλάχιστον στην σημερινή συνεδρίαση. Με μεγάλη πιθανότητα, οι επόμενες συνεδριάσεις θα συνεχίσουν στο μοτίβο έντονης μεταβλητότητας καθώς η φύση των γεγονότων που είναι στο προσκήνιο θα επιτείνει την νευρικότητα των επενδυτών.

Ο λόγος που οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες και αφορούν τους πάντες συνδέεται και με την κόπωση των πολλών μηνών από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί. Η αίσθηση ότι η ανθρωπότητα όδευε προς ένα τέλος αυτής της κατάστασης ή μια αποτελεσματικότερη διαχείριση που θα οδηγούσε σε μια κανονικότητα μπήκε σε αναθεώρηση, χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να προσδιοριστεί αν ξαναγυρίζουμε στην αρχή ή την μέση της πορείας των τελευταίων δύο ετών. Η ηρεμία θα επιστρέψει στο σύστημα όταν θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης ή θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο προσκήνιο.

Τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των περισσότερων μετοχών μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά απαιτούν ωστόσο γενναίες ψυχολογικές υπερβάσεις απέναντι στην έντονα φορτισμένη αρνητικά εικόνα των αγορών. Λόγω των ειδικών συνθηκών που εκ νέου επικρατούν η σταδιακή είσοδος σε εταιρίες που αποδεδειγμένα ως τώρα έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία στα μεγέθη τους ίσως είναι η βέλτιστη τακτική.

Όσον αφορά την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης καταγράφει απώλειες κατά 2,16% και βρίσκεται στις 2.082,72 μονάδες με όλες τις μετοχές που τον απαρτίζουν να είναι με αρνητικό πρόσημο. Η Τέρνα Ενεργειακή με 4,46% σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, Eurobank, Aegean, Coca Cola ακολουθούν με απώλειες άνω του 3%, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ, Σαράντης καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, Jumbo, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Τιτάνας καταγράφουν απώλειες άνω του 1% με την ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ να καταγράφουν ήπιες απώλειες.

Διαβάστε ακόμη:

Container vessels: Οι συμμαχίες των μεγάλων εταιρειών στη νέα πραγματικότητα του παγκόσμιου εμπορίου

Οικονόμου: Στο τραπέζι το καθολικό τέστινγκ στις γιορτές – Το rapid θα το πληρώνει ο εμβολιασμένος

ΑΑΔΕ: Ποιες είναι οι νέες προθεσμίες στις δηλώσεις Covid για υπεκμισθώσεις ακινήτων