H… αξιοπερίεργη ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στηνΕυρωζώνη είναι αυτή, που σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, σπρώχνει  την ΕΚΤ σε διατήρηση της πολιτικής της και και μη μεταβολή όσον αφορά τα επιτόκια.

Αψηφώντας την οικονομική επιστήμη, η ανεργία άγγιξε χαμηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πρώτης πιθανής ευρωπαϊκής μετα-πανδημικής ύφεσης. Η παράλληλη αύξηση των αμοιβών σημαίνει πως οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να ανακοινώσουν τη λήξη του πληθωριστικού συναγερμού, παρά την μείωσή του σε ποσοστά υπό του 3%. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στα σχέδια της ΕΚΤ. Σήμερα κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας η πρόεδρός της επανέλαβε ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» και πρόσθεσε  ότι «οι μελλοντικές αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα καθορίζονται σε “επαρκώς περιοριστικά επίπεδα” για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».

Όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί της, θέλει να μελετήσει τα μισθολογικά δεδομένα του 2024 πριν προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού.

Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα την άνοιξη, όμως και σίγουρα μετά από τη χρονική στιγμή που οι επενδυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα χαλάρωσής της. Επιπλέον, η αβεβαιότητα η οποία καταγράφεται θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τις μειώσεις των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ αναμένει πως η ανεργία θα αυξηθεί φέτος, με την αύξηση των μισθών να μετριάζεται σταδιακά στο 3,3% το 2026 από το 5,3% το 2023. Ορισμένοι τομείς της οικονομίας παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης, όπως ο ταλαιπωρημένος τομέας μεταποίησης της Γερμανίας, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.

Η αγορά ακόμη και πριν τη σημερινή συνεδρίαση προεξοφλούσε πως η ΕΚΤ θα διατηρούσε αμετάβλητα τα επιτόκια στις δύο πρώτες φετινές συνεδριάσεις της και έδιναν 66% πιθανότητα για πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο. 

Γιατί αντέχει η αγορά εργασίας;

Το πως οι αγορές εργασίας παγκοσμίως αντέχουν είναι αντικείμενο πολλών εικασιών. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Bank for International Settlements, η «συσσώρευση εργατικού δυναμικού», όταν δηλαδή οι επιχειρήσεις δεν επιλέγουν τη μείωση του προσωπικού τους από φόβο μήπως αντιμετωπίσουν αργότερα πρόβλημα με τις προσλήψεις, μπορεί να είναι ένας λόγος.

Οι οικονομολόγοι, παράλληλα, υποστηρίζουν πως οι αυξανόμενες εκκλήσεις για μικρότερο ωράριο εργασίας μπορεί να επιδεινώσουν τα πράγματα. 

Την κατάσταση περιπλέκει η φαινομενική μείωση της παραγωγικότητας, κάτι το οποίο έχει συμβάλει στην απότομη αύξηση του λεγόμενου μοναδιαίο κόστους εργασίας. 

«Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε άνοδο του μοναδιαίου κόστους εργασίας λόγω της υψηλότερης αύξησης των μισθών και την χαμηλότερη παραγωγικότητα», ανέφερε ο αναλυτής της S&P Global, Συλβάν Μπρογιέρ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «γρίφο».

Αν και οι σημαντικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στη Γερμανία δε θα λάβουν χώρα μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024, οι πρόσφατες συμφωνίες υποδεικνύουν ανοδικές πιέσεις.

Οι μισθοί των υπαλλήλων της χαλυβουργίας και του δημόσιου τομέα θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 5% το 2025, ενώ οι εργαζόμενοι στις κατασκευές ζητούν αύξηση 21% για την πλειοψηφία των χαμηλότερα αμειβόμενων, σύμφωνα με το συνδικάτο IG Bau.

Με την Bundesbank να προβλέπει αύξηση των διαπραγματευόμενων μισθών μόλις 3% το επόμενο έτος, ο επικεφαλής Γιοακίμ Νάγκελ έχει χαρακτηρίσει τους μισθούς ως τον μεγάλο «άγνωστο παράγοντα». Ο Αυστριακός ομόλογός του, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε πως οι πρόσφατες συμφωνίες σηματοδοτούν αρκετά υψηλές αυξήσεις.

Ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για το θέμα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, τονίζοντας πως δεν βλέπει πολλούς λόγους ανησυχίας.

Ό,τι κι αν συμβεί δε θα εξαρτηθεί μόνο από τα αιτήματα των εργαζομένων αλλά και από το πως οι εταιρείες θα ανταποκριθούν στους υψηλότερους μισθούς, ανέφερε ο Μπρογιέρ.

Για την επίλυση του γρίφου αυτού, η ΕΚΤ βασίζεται σε μία πληθώρα δεικτών, συμπεριλαμβανομένου ενός δείκτη μισθών ο οποίος βασίζεται σε στοιχεία από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και παρέχει πρώιμες ενδείξεις για το που κατευθύνονται οι μισθοί. Ο δείκτης της ιστοσελίδας Indeed με ονομασία «Indeed Wage Tracker» έχει, επίσης, γίνει δημοφιλής.

Τα οριστικά στοιχεία από την Eurostat θα είναι διαθέσιμα μόνο στο τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. Με αυτά τα δεδομένα η πρώτη απόφαση των στελεχών της κεντρικής τράπεζας  που να περιλαμβάνει μείωση στα επιτόκια ενδέχεται να λάβει χώρα τον Ιούνιο.

«Πιστεύουμε πως η ΕΚΤ θα λάβει αποφάσεις τον Απρίλιο, αλλά θα πρέπει να οπλιστεί με θάρρος για να το κάνει», ανέφερε ο οικονομολόγος της UBS, Φέλιξ Χιούφνερ, προσθέτοντας πως «η ΕΚΤ δε θα έχει ακόμα στα χέρια της όλα τα απαραίτητα δεδομένα».

Διαβάστε ακόμη

Μειοδότης ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (upd)

Παραβατικότητα άνω του 50% στους στοχευμένους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας

Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών και το κτίριο που στεγάζεται η ΡΑΑΕΥ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ