Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Η τεράστια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη γνωστή. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το πώς οι ραγδαίες διακυμάνσεις στις ενεργειακές απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε βασικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων.

Καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνεται, αυτά τα τεχνικά προβλήματα συνεπάγονται πρόσθετα κόστη και απρόβλεπτα προβλήματα αξιοπιστίας, με ακόμη και λίγα λεπτά απώλειας χρόνου λειτουργίας να πλήττουν τα έσοδα των κατασκευαστών κέντρων δεδομένων. Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται σε μια εποχή που οι επενδυτές και οι δανειστές είναι ήδη ανήσυχοι για τις δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων των «hyperscalers», εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι αυτές οι εγκαταστάσεις ενδέχεται να αποσβένονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Τα προβλήματα αποτελούν επίσης πιθανή πηγή ευρύτερης αστάθειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία ήδη καταπονούνται για να διατηρήσουν την παροχή ρεύματος σταθερή.

Αυξήσεις ισχύος που ισοδυναμούν με την κατανάλωση εργοστασίων, κωμοπόλεων ή ακόμη και πόλεων μπορούν να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα, δημιουργώντας επαναλαμβανόμενους κραδασμούς που ο συνδεδεμένος εξοπλισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει.

Ένα κέντρο δεδομένων ισχύος ενός γιγαβάτ ισοδυναμεί με μια πόλη του μεγέθους της Βοστώνης, το μισό της οποίας μπορεί να αναβοσβήνει κάθε λίγα δευτερόλεπτα, δήλωσε η Σάνον Μίλερ, ιδρυτής και πρόεδρος της Mainspring Energy Inc. Ορισμένοι χώροι τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζονται στο Τέξας και στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτεροι, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο σχεδόν τόση ενέργεια όσο η πόλη της Νέας Υόρκης.

Bloomberg

Ο περισσότερος εξοπλισμός δεν έχει σχεδιαστεί για τόσο μεγάλες διακυμάνσεις στην κατανάλωση ισχύος. Ο Τζον Παρέλα, διευθύνων σύμβουλος της Terraflow Energy, εταιρείας ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, το παρομοιάζει με το να οδηγείς μια Ferrari και να αλλάζεις απευθείας από την έκτη ταχύτητα στην πρώτη.

Υπάρχει μια σειρά εξοπλισμού, όπως μπαταρίες, πυκνωτές και μετασχηματιστές, που μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση των ροών ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, στην προσπάθεια για την ταχεία ανάπτυξη υπολογιστικής ισχύος τεχνητής νοημοσύνης, δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς αυτές οι τεχνολογίες στα νέα κέντρα δεδομένων.

Τα ζητήματα αυτά προκαλούν ήδη καθυστερήσεις ή περιορίζουν τη λειτουργία – και, κατά συνέπεια, τα έσοδα – σε ορισμένες εγκαταστάσεις.

Για να διασφαλιστεί ότι ένας προγραμματισμένο συγκρότημα τεχνητής νοημοσύνης ισχύος 2,67 γιγαβάτ στο Δυτικό Τέξας θα μπορεί να επιτύχει την αξιοπιστία 99,999% που απαιτεί η Microsoft Corp., ενσωματώθηκε επιπλέον χρόνος στο χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες μηχανικής, δήλωσε ο Κρις Τζέιμς, Διευθύνων Σύμβουλος της Joulent Inc., η οποία αναπτύσσει την εγκατάσταση σε συνεργασία με τον ενεργειακό κολοσσό Chevron Corp. Αυτό σημαίνει ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει το 2028 αντί για το 2027.

Το κόστος του χρόνου διακοπής λειτουργίας όσον αφορά τα χαμένα έσοδα ποικίλλει σημαντικά, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ανά λεπτό, ανάλογα με τον τύπο της εγκατάστασης και το φόρτο εργασίας της.

Τα κέντρα δεδομένων βασίζονται στην παραδοχή ότι, μόλις τεθούν σε λειτουργία, θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Στην πραγματικότητα, ορισμένα παρουσιάζουν χρόνο λειτουργίας που πλησιάζει το 80%, και αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, αυτό θα μπορούσε να πλήξει τους επενδυτές σε συγκεκριμένα πρότζεκτ τους επόμενους 12 έως 24 μήνες.

Οποιαδήποτε προβλήματα αξιοπιστίας ενισχύουν τις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τις αποδόσεις που θα προκύψουν από τις προγραμματισμένες επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο ρυθμός απόσβεσης ενός άλλου κρίσιμου εξοπλισμού στα κέντρα δεδομένων, των ίδιων των ραφιών GPU, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν ο κλάδος μπορεί να είναι τόσο κερδοφόρος όσο υπόσχεται.

Αυτά τα προβλήματα αξιοπιστίας ενδέχεται επίσης να αποσταθεροποιήσουν το ευρύτερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το εκτεταμένο δίκτυο γραμμών υψηλής τάσης, μετασχηματιστών και σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί συνεχή ρύθμιση, κάτι που γίνεται όλο και πιο δύσκολο με την πάροδο των ετών λόγω της γήρανσης του εξοπλισμού, της αυξανόμενης ζήτησης και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η North American Electric Reliability Corp. (NERC) έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα και έχει εκδώσει συναγερμούς ότι τα κέντρα δεδομένων αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη σταθερότητα του δικτύου.

Η NERC αξιολόγησε κέντρα δεδομένων σε λειτουργία στις ΗΠΑ συνολικής ισχύος άνω των 33 gigawatts και διαπίστωσε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των μοντέλων φορτίου τους «δεν επαρκούν για να αποτυπώσουν τη δυναμική συμπεριφορά των κέντρων δεδομένων».

Παρά ταύτα, ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει επίγνωση αυτών των ζητημάτων και εργάζεται ενεργά για την εξεύρεση λύσεων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι χρήστες κέντρων δεδομένων έχουν εφαρμόσει τεχνικές για την εξομάλυνση των διακυμάνσεων ισχύος των φορτίων εργασίας τεχνητής νοημοσύνης, εκτελώντας παράλληλους υπολογισμούς — ουσιαστικά εικονικούς μαθηματικούς υπολογισμούς που δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας εκπαίδευσης — προκειμένου να διατηρούν τις GPU σε σταθερή λειτουργία.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση έχει επικριθεί για τη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εποχή που η ζήτηση ισχύος αυξάνεται ραγδαία.

Πέρυσι, το National Laboratory of the Rockies (NLR) κοντά στο Ντένβερ του Κολοράντο δημιούργησε ένα δοκιμαστικό περιβάλλον για λογαριασμό του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, με σκοπό να διερευνήσει πώς μπορεί να ενσωματωθεί με ασφάλεια η τεχνητή νοημοσύνη στο δίκτυο, δήλωσε η Μάρθα Σίμκο-Ντέιβις, διευθύντρια προγράμματος του NLR για την ηλεκτρική ενέργεια, του Υπουργείου Ενέργειας.

Η εγκατάσταση διαθέτει GPU και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι προγραμματιστές για να διαπιστώσουν αν η διάταξή τους μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένας προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την εγκατάσταση για να δοκιμάσει μπαταρίες, λογισμικό και άλλο εξοπλισμό που αποσκοπεί στην εξομάλυνση των διακυμάνσεων μεταξύ του κέντρου δεδομένων και του δικτύου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και στις δύο πλευρές.

«Έχουμε την ευκαιρία αυτή τη στιγμή να το κάνουμε σωστά», δήλωσε η Σίμκο-Ντέιβις.

Διαβάστε επίσης

Ενέργεια: Ο ήλιος και ο άνεμος κατεβάζουν τις τιμές στο ρεύμα (πίνακας)

Υπεραστικές συγκοινωνίες Αττικής: Η δεκαετής παραχώρηση των €108 εκατ. και η μάχη για το νέο τοπίο

Ολική έκλειψη Ηλίου: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το σπάνιο θέαμα – Τουριστικός πυρετός σε Ισπανία και Ισλανδία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ