Κέρδη ρεκόρ απέφεραν οι τοποθετήσεις της Citadel μέσα στο 2022, με το hedge fund του Κένεθ Γκρίφιν να νικά… κατά κράτος τον ανταγωνισμό και να πετυχαίνει την καλύτερη ετήσια επίδοση στην ιστορία του κλάδου.  

Συνολικά, τα 20 κορυφαία hedge funds εμφάνισαν κέρδη 22,4 δισ. δολαρίων (μετά φόρων και προμηθειών) το προηγούμενο έτος, εκ των οποίων τα… 16 δισ. δολάρια προήλθαν αποκλειστικά από τη Citadel, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της LCH Investments. 

Οι εν λόγω επιστροφές αποτελούν τις μεγαλύτερες στην ιστορία των hedge funds, υπερβαίνοντας τα 15 δισ. δολάρια, τα οποία είχε «βγάλει» ο Τζον Πόλσον από το θρυλικό στοίχημα εναντίον της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων το 2007. Το συγκεκριμένο στοίχημα είχε χαρακτηριστεί ως το «σπουδαιότερο όλων των εποχών» στο ομώνυμο βιβλίο του Γκρέγκορι Ζούκερμαν.  

Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Bridgewater με 6,2 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η DE Shaw με 8,2 δισ. ευρώ. Η Millenium, από την πλευρά της, είχε επιστροφές 8 δισ. ευρώ μέσα στο 2022, κατατασσόμενη στην 4η θέση της σχετικής λίστας. 

«Τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων ετών αντανακλούν την αυξανόμενη κυριαρχία στρατηγικών, οι οποίες δεν εξαρτώνται από την άνοδο των τιμών στα περιουσιακά στοιχεία» εξηγεί ο επικεφαλής της LCH, Ρικ Σόφερ.  

Ας σημειωθεί ότι τα 20 κορυφαία hedge funds, αυτήν τη στιγμή, ελέγχουν περίπου το 1/5 (19%) των χρημάτων της βιομηχανίας. 

O Κένεθ Γκρίφιν, με περιουσία 32 δισ. δολαρίων, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές παγκοσμίως, κατέχοντας το 80% των μετοχών της Citadel. Σήμερα είναι ο 53ος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ. 

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης, η… συγκυβέρνηση και η αγωνία του Ανδρουλάκη, τα μαχαιρώματα για καζίνο και ξενοδοχεία και το ταμπλό που μαρτυράει την Ελλάκτωρ 

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί 300+1 αντικείμενα εταιρείας του Δημήτρη Κοντομηνά