Το ράλι του χρυσού ανεβάζει ταχύτητα. Οι τοποθετήσεις σε ETFs έχουν ενισχυθεί κατά 25%, με τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται την υποχώρηση της τιμής του μετάλλου κατά το τελευταίο 15νθήμερο και να ενισχύουν τις θέσεις τους λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής.

Οι τοποθετήσεις σε χρυσό έχουν αυξηθεί κατά 1.822,3 μετρικούς τόνους, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, αφού πρώτα υποχώρησαν σε χαμηλό επτά ετών τον Ιανουάριο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει 1,6%.

Ο χρυσός είναι το μέταλλο που έχει εμφανίσει τη δεύτερη καλύτερη πορεία φέτος, μετά τον άργυρο, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες ότι τα αρνητικά επιτόκια σε Ευρώπη και Ιαπωνία αλλά και η αβεβαιότητα για το τι θα πράξει η Fed.

«Πρώτον το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζονται μειώνουν τις πηγές κατάλληλων επενδύσεων και καθιστούν τον χρυσό λιγότερο ακριβό», υποστηρίζει ο Bernard Aw, αναλυτής της IG Asia.

goldb

Μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο του 2015, οι επενδυτές δεν εμφανίζονται και τόσο βέβαιοι για την επιθετικότητα της νομισματικής της πολιτικής. Οι πιθανότητες για μία νέα αύξηση τον Ιούνιο είναι μόλις 4% από 75% που ήταν στις αρχές του 2016, βάσει στοιχείων του Bloomberg.

Αγοραστές χρυσού δεν είναι, όμως, μόνο οι απλοί επενδυτές αλλά και οι κεντρικές τράπεζες, κυρίως αυτές Κίνας, Ρωσίας και Καζακστάν. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) οι εν λόγω τράπεζες εκτιμάται ότι θα αγοράσουν φέτος από 400 έως 600 τόνους χρυσού, από 566,3 τόνους που είχαν αποκτήσει το 2015.