Όταν το πετρέλαιο ανέβηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι πριν από λίγες ημέρες, η στρατιωτική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ήταν η κύρια αφορμή. Αλλά τα θεμέλια του ράλι βρίσκονται βαθύτερα, σε παγκόσμιους κλυδωνισμούς της προσφοράς που εντείνουν τους φόβους για μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού λόγω των εμπορευμάτων.

Μια πρόσφατη απόφαση του Μεξικό να μειώσει τις εξαγωγές αργού επιτείνει την παγκόσμια συμπίεση, ωθώντας τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ στην κατανάλωση περισσότερων εγχώριων βαρελιών. Οι κυρώσεις έχουν αποκλείσει ρωσικά φορτία στη θάλασσα, με τον εφοδιασμό της Βενεζουέλας να αποτελεί τον επόμενο πιθανό στόχο.

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν καθυστερήσει τις μεταφορές αργού. Παρά την αναταραχή, ο ΟΠΕΚ+ επιμένει στις περικοπές της παραγωγής του.

Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα μέγεθος διαταραχής της προσφοράς που αιφνιδίασε τους επενδυτές. Η κρίση τροφοδοτεί ένα ράλι πετρελαίου ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, απειλώντας να ωθήσει το αργό τύπου Brent στα 100 δολάρια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Αυτό ενισχύει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό που επισκιάζουν τις πιθανότητες επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και περιπλέκουν τις διαβουλεύσεις των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων.

Οι αποστολές πετρελαίου από το Μεξικό, σημαντικό προμηθευτή στην αμερικανική ήπειρο, διολίσθησαν κατά 35% τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019, καθώς ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ προσπαθεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του να απεξαρτήσει τη χώρα από τις δαπανηρές εισαγωγές καυσίμων.

Οι εξαγωγές της χώρας τώρα αναμένεται να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς η κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή εταιρεία Pemex έχει ακυρώσει ορισμένες συμβάσεις με ξένα διυλιστήρια, όπως ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Πριν από την κίνηση του Μεξικό, υπήρξε μια αλληλουχία διαταραχών της προσφοράς. Τον Ιανουάριο, το ψύχος περιόρισε την παραγωγή αργού και τα αποθέματα στις ΗΠΑ σε μια εποχή που κανονικά θα αυξάνονταν, διατηρώντας τα αποθέματα κάτω από τους εποχικούς μέσους όρους μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Το Μεξικό, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και το Ιράκ μείωσαν τις συνδυασμένες ροές πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Προσθέτοντας στη στενότητα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περιόρισαν τις αποστολές του Upper Zakum κατά 41% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον περσινό μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ναυτιλιακών πληροφοριών Kpler. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου εκτρέπει περισσότερες προμήθειες αυτού του αργού στο δικό της διυλιστήριο, όπως ανέφεραν οι επενδυτές.

Αν και οι περικοπές ήταν αναμενόμενες και η Abu Dhabi National Oil Co. προσφέρει στους αγοραστές έναν άλλο τύπο αργού ως υποκατάστατο, η μείωση των εξαγωγών Upper Zakum συμβάλλει στις υψηλότερες περιφερειακές τιμές εν μέσω του ευρύτερου περιορισμού του ΟΠΕΚ+.

Οι αγορές αργού στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, δέχθηκαν υψηλότερες πιέσεις από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έστειλαν εκατομμύρια βαρέλια αργού σε περίπλου γύρω από την Αφρική.

Οι διαταραχές σε έναν βασικό αγωγό της Βόρειας Θάλασσας, οι αναταραχές στη Λιβύη και ένας κατεστραμμένος σωλήνας στο Νότιο Σουδάν συνέβαλαν επίσης στο ράλι, ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ στέρησαν από τη Ρωσία δεξαμενόπλοια που μετέφεραν προηγουμένως το πετρέλαιό της σε αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Η στενότητα εφοδιασμού θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο έντονη τις επόμενες εβδομάδες. Με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να μην προσφέρει ενδείξεις ότι θα λάβει υπόψη του τις υποσχέσεις να προχωρήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στη Βενεζουέλα αυτόν τον μήνα.

Πρόκειται για μια έντονη αντίθεση σε σχέση με λίγους μήνες πριν, όταν το πετρέλαιο μειώθηκε σε χαμηλά πολλών μηνών, καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε και οι ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές αργού αυξήθηκαν παρά τις κυρώσεις, οι οποίες έκτοτε έχουν επεκταθεί.

Η ΕΙΑ, αφού προέβλεψε ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα παραμείνουν αμετάβλητα αυτό το τρίμηνο, τώρα προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα. 

Η συμπίεση της προσφοράς έρχεται την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται. Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ προετοιμάζονται να ενισχύσουν την παραγωγή καυσίμων για το καλοκαίρι. Τα αποθέματα βενζίνης στην πολυπληθή ανατολική ακτή περιορίζονται και η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Κίνα σηματοδοτεί επίσης την αύξηση της χρήσης καυσίμων.

Στην Ασία, τα περιθώρια διύλισης είναι περίπου 50% υψηλότερα από τον πενταετή εποχικό μέσο όρο, γεγονός που υποδηλώνει υγιή ζήτηση.

Το ράλι του αργού έχει μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, τα οποία έφτασαν σε χαμηλό 40 ετών λόγω της άνευ προηγουμένου μείωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αποτελεί επίσης πολιτικό κίνδυνο για τον ίδιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας παραμένουν πεισματικά υψηλές. Αυτό συμβάλλει στην ανησυχία ότι τα εμπορεύματα θα αντιστρέψουν την πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης του πληθωρισμού. Δείκτης του Bloomberg για τα βασικά εμπορεύματα έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Η άνοδος της τιμής του αργού θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει τον ΟΠΕΚ+ να μειώσει κάποιες περικοπές στην παραγωγή, δήλωσε ο Βικάς Ντουιβέντι, στρατηγικός αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Macquarie Group.

Εάν το πετρέλαιο κυμανθεί πάνω από τα 90 δολάρια, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της παγκόσμιας ζήτησης και τελικά σε χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με την JPMorgan. 

Διαβάστε ακόμη   

Στουρνάρας: Με ρυθμό 2,3% θα «τρέξει» η οικονομία το 2024 – Οι πηγές ανησυχίας και οι προτάσεις πολιτικής (vid)

Project Voria: Εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ οι περιβαλλοντικοί όροι για την επένδυση των €250 εκατ. στο Μαρούσι

ΥΠΕΝ: Οι 10 μεταρρυθμίσεις για ενεργειακό κόστος, αυθαίρετα, ρευματοκλοπές – Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ