Ο μεγαλύτερος καταναλωτής ζυμαρικών παγκοσμίως, η Ιταλία, χρησιμοποιεί το σιτάρι της Βόρειας Αμερικής για την παρασκευή σπαγγέτι καθώς οι μικρότερες φυτείες και ο άσχημος καιρός εξουδετέρωσαν την παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εξαγωγές σκληρού σίτου από τις ΗΠΑ και τον Καναδά αυξάνονται συνεχώς, ενώ παράλληλα αποτυγχάνουν πλήρως οι προσπάθειες της Ιταλίας να προστατεύσει τους αγρότες της, υιοθετώντας τους κανόνες επισήμανσης της χώρας καταγωγής το 2017, περιορίζοντας ουσιαστικά τις εισαγωγές. Η παραγωγή της ευρωπαϊκής ποικιλίας σίτου για την εποχή που ξεκίνησε τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 10% σε 7,78 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκαλώντας ζήτηση για βορειοαμερικανικά προϊόντα.

Οι ιταλικοί εισαγωγείς εκμεταλλεύτηκαν το σκληρό αμερικανικό και καναδικό σιτάρι (durum) “εξαιρετικής ποιότητας” σε “ιστορικά φθηνή τιμή”, δήλωσε ο Niccolo d’Andria, αντιπρόεδρος της ομάδας παραγωγής σιτηρών της Ρώμης Associazione Nazionale Cerealisti ή Anacer. Ένας δεύτερος γύρος εισαγωγών μπορεί να υποχωρήσει τον Απρίλιο, είπε.

Οι εξαγωγές καναδικού durum στην Ιταλία σχεδόν τριπλασιάστηκαν στους 156.500 τόνους από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την καναδική Επιτροπή για τα σιτηρά. Οι αποστολές από τις Η.Π.Α. υπερδιπλασιάστηκαν στο εννεάμηνο στους 210.000 τόνους, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 2015, δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η παραγωγή στον Καναδά και στις Η.Π.Α. επίσης μειώθηκε καθώς οι υπερβολικές βροχοπτώσεις παρεμποδίζουν τις συγκομιδές. Οι αγρότες μείωσαν επίσης την έκταση για σκληρό, πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να αναπτυχθεί.

Ο Καναδάς “έχει γίνει ο προμηθευτής της έσχατης λύσης”, δήλωσε ο Cam Dahl, πρόεδρος της Cereals Canada, σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην Ιταλία. Οι διατάξεις επισήμανσης της χώρας προέλευσης εξακολουθούν να ισχύουν”.