Η Anglo American Platinum (Amplats) πρότεινε σχέδιο αναδιάρθρωσης που μπορεί να επηρεάσει περισσότερες από 4.300 θέσεις εργασίας σε όλες τις δραστηριότητές της στη Νότια Αφρική, καθώς η κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετάλλων συμπιέζει τα κέρδη της.

Η Amplats, όπως είναι γνωστή η εταιρεία, και οι ομοειδείς της με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ έχουν υποστεί μια ταχεία αντιστροφή της πορείας  τους. Μόλις πριν από δύο χρόνια, οι εταιρείες ανακοίνωναν κέρδη-ρεκόρ, καθώς η ζήτηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έδωσε ώθηση στις τιμές του ροδίου και του παλλαδίου – μέταλλα που παράγονται μαζί με την πλατίνα και χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων από βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Η μητρική εταιρεία Anglo American ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι οι αποδόσεις των ορυχείων πλατίνας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 3.700 υπαλλήλους της Amplats – περίπου το 17% του εργατικού δυναμικού της – καθώς και περισσότερους από 600 εργολάβους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «eίναι προφανές ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για τη δημιουργία κρίσιμης ανθεκτικότητας και μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας για τη διατήρηση της επιχείρησης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Craig Miller σε δήλωσή του τη Δευτέρα. «Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να καταστεί δυνατή η διατήρηση των θέσεων εργασίας χιλιάδων εργαζομένων και εργολάβων».

Η τιμή των τριών βασικών μετάλλων της ομάδας της πλατίνας έχει υποχωρήσει από τις αρχές του περασμένου έτους, με την πλατίνα να χάνει 17%, το παλλάδιο 43% και το ρόδιο 64%. H ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση από την Κίνα επιτάχυνε την πτώση.

Η Amplats ανακοίνωσε ότι τα κέρδη υποχώρησαν κατά 73% στα 13 δισ. ραντ (688 εκατ. δολάρια) πέρυσι, από 49,2 δισ. ραντ το 2022.

Η Amplats δήλωσε ότι η λεγόμενη διαδικασία του τμήματος 189Α, η οποία αποτελεί πρόδρομο για την αναδιάρθρωση, περιλαμβάνει μια περίοδο διαβούλευσης με τα εργατικά συνδικάτα και τους επηρεαζόμενους εργαζόμενους και θα πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή Συνδιαλλαγής, Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας. Μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης θα γίνει γνωστός ο τελικός αριθμός των θιγόμενων θέσεων εργασίας, δήλωσε η εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη

Απόβαση ελληνικών επιχειρήσεων στην Ινδία – Ποια deals αναμένεται να κλειστούν (πίνακας)

Με τρίχα για πουλόβερ: Ολλανδοί κατασκευάζουν ρούχα από ανθρώπινα μαλλιά (vid)

Πάνω από το 57% του λαού της Αργεντινής σε κατάσταση φτώχειας – Εξαθλιωμένο το 15%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ