Συνεχίστηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα η πτώση των τιμών των ακινήτων στις ΗΠΑ, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων Ιανουαρίου. Σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένη ανάλυση της S&P CoreLogic Case-Shiller, οι τιμές των ακινήτων σε εθνικό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν πτώση της τάξης του 0,2% τον Ιανουάριο από τις αντίστοιχες του Δεκεμβρίου. Ο δείκτης έχει καταγράψει πτώση 3% από το ρεκόρ υψηλό του περασμένου Ιουνίου.

Δεδομένων των εκπτώσεων στις οποίες προχωρούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων σε μία προσπάθεια προσέλκυσης νέων αγοραστών, οι τιμές συνεχίζουν και λιμνάζουν σε νέα χαμηλά. Σημειωτέον πως, μέχρι τα τέλη του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν από τα υψηλά Νοεμβρίου, παρέχοντας επιπλέον κίνητρο στους πιθανούς αγοραστές.

Παράλληλα, αν και οι τιμές τον Ιανουάριο παρέμειναν υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους, ο ρυθμός μείωσής τους έχει επιταχυνθεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ενδεικτικές ήταν οι μειώσεις τιμών ακινήτων σε μεγαλουπόλεις όπως το Σαν Φρανσισκο (7,6%), το Σιάτλ (5,1%), το Σαν Ντιέγκο (1,4%) και το Πόρτλαντ (0,5%). 

Παρά την πρόσφατη τραπεζική κρίση, «η Fed παραμένει προσηλωμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού», σύμφωνα με το στέλεχος της S&P Dow Jones Indices, Κρεγκ Λαζάρα, ο οποίος τόνισε πως «η δυσκολία όσον αφορά τη χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων και η πιθανότητα οικονομικής αστάθειας θα συνεχίσουν να πλήττουν τις τιμές ακινήτων τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες».

Η αγορά ακινήτων βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στην παραδοσιακή «υψηλή σεζόν» της, όταν οι περισσότερες οικογένειες προσπαθούν να αγοράσουν νέο ακίνητο πριν την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους. «Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, όμως, και η αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία της οικονομίας ενδέχεται να συνεχίσει να περιορίζει τη ζήτηση τη φετινή άνοιξη», σύμφωνα με την αναλυτή της Realtor.com, Χάνα Τζόουνς.

Τέλος, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσει σε αυστηροποίηση των κανονισμών δανεισμού των τραπεζών, κάτι το οποίο θα δυσκολέψει περαιτέρω τη λήψη στεγαστικών δανείων.

Διαβάστε ακόμα

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο – Στα 15,9 δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 3,92% το επιτόκιο

Νέος «πονοκέφαλος» για την Credit Suisse: Κατηγορείται ότι βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν

Γερμανία: Σε ύψος-ρεκόρ 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ το χρέος