Την πρώτη μείωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών υπέστησαν οι τιμές ακινήτων στην Ελβετία, ενισχύοντας τους φόβους περί «ξεφουσκώματος» της αγοράς στην Ευρώπη (και όχι μόνο).

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές αγοραπωλησίας των μονοκατοικιών υποχώρησαν κατά 0,18% στο δ’ τρίμηνο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Wuest Partner.  

Η εν λόγω πτώση θεωρείται η πρώτη από το γ’ τρίμηνο του 2019, δηλαδή πριν τουλάχιστον τρία χρόνια. Άλλωστε, μόνο πέρυσι, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,5%, ανεβάζοντας τη συνολική μεταβολή από το 2002 σε τουλάχιστον 100%.

Η Ελβετία αποτελεί την τελευταία (χρονικά) χώρα, η οποία βλέπει τις τιμές των ακινήτων να βαίνουν μειούμενες, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών. Κι αυτό, αναμφίβολα, σχετίζεται με τον τερματισμό της εποχής των φθηνών δανείων. 

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν προβεί σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού. Ωστόσο, αυτό καθιστά ακριβότερο το κόστος δανεισμού και επομένως, περιορίζει τη ζήτηση για νέες αγορές ακινήτων. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο 2022 οι αξίες των ακινήτων υποχώρησαν σε μια σειρά χωρών, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Κίνα. Ανησυχητικά σημάδια παρατηρούνται και στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Σουηδία.  

«Το περιβάλλον υποδεικνύει ότι αυτή η πτώση αποτελεί κάτι περισσότερο από μια εποχική προσαρμογή» εξηγεί ο Ρόμπερτ Βέιναρτ, επικεφαλής της Wuest.  

Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία της για τις υψηλές τιμές στα ακίνητα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας επικείμενης διόρθωσης. Μάλιστα, έχει εξηγήσει ότι οι τρέχουσες αξίες είναι υψηλότερες κατά 10% έως 35% σε σχέση με τα εύλογα επίπεδα.  

Το τελευταίο εξάμηνο, δε, η SNB έχει προβεί σε διαδοχικές αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 1%, παρά το γεγονός ότι για περισσότερα από επτά χρόνια βρισκόταν σταθερά στο -0,75%. 

Διαβάστε επίσης

Ο μέτοχος Α2, το ΚαΚαΠα και ένα (τόσο δα) «ξεπλυματάκι», οι δυο που αγοράζουν Σέριφο, το Κολέγιο Ελληνικού και μια βαλίτσα με 1 εκατ. ευρώ

Η “μαμά Μαρία”, τα 3 αδέλφια και ο γραφίστας – Απίθανες ιστορίες Ελλήνων που άνοιξαν δουλειές στο Παρίσι

Νίκος & Άλεξ Σγουρός: Οι επιχειρηματίες που ταΐζουν με «greek souvlaki» το Νταβός (pics)