Μπορεί ο καιρός να μην θυμίζει χειμώνα λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, ωστόσο οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα, με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να προετοιμάζονται για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου.

Η ακρίβεια όμως φαίνεται πως θα συγκρατήσει τη χαρά των Χριστουγέννων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers LLP, σχεδόν το ένα ένα τρίτο των Βρετανών καταναλωτών σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες για τα Χριστούγεννα φέτος, καθώς το βάρος του υψηλού πληθωρισμού βαραίνει τους αγοραστές.
Αντίθετα, μόνο το 18% των Βρετανών σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερα κατά τη διάρκεια των εορτών από ό,τι πέρυσι.

Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να είναι μια περίοδος που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τους εμπόρους λιανικής πώλησης, οι οποίοι βασίζονται στους αγοραστές που θα σπαταλήσουν χρήματα σε δώρα, τρόφιμα και ποτά για τις γιορτές με την οικογένεια και τους φίλους τους. Περίπου το 80% όσων σχεδιάζουν να ξοδέψουν λιγότερα έριξαν την ευθύνη στην αύξηση του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ λίγο πάνω από το 20% ανέφεραν την πρόκληση των πληρωμών υποθηκών ή ενοικίων.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 18 μηνών τον Αύγουστο, αλλά οι τιμές παραμένουν αυξημένες και λιγότεροι από το ένα τρίτο των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα της PwC χαρακτήρισαν τα οικονομικά του νοικοκυριού τους υγιή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με την PwC, περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να βοηθήσουν τον προϋπολογισμό των αγορών, ενώ ένας στους πέντε έχει ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Με τους αγοραστές να θέλουν να προστατεύσουν τις δαπάνες για την οικογένεια και τις ειδικές περιστάσεις, αρχίζουν τις προετοιμασίες νωρίς και είναι προσεκτικοί», δήλωσε η Lisa Hooker, επικεφαλής του κλάδου για τις καταναλωτικές αγορές στην PwC. «Πέρυσι οι αγοραστές όντως ξόδεψαν περισσότερα από τα αναμενόμενα, οπότε με την πτώση του γενικού πληθωρισμού, μπορεί να υπάρξει ακόμη μια αύξηση των δαπανών της τελευταίας στιγμής. Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα είναι σίγουρα σε εγρήγορση».

Οι καταναλωτές μπορεί να γίνονται κάπως λιγότερο κατηφής. Η φθινοπωρινή έρευνα της PwC για το κλίμα διαμορφώθηκε στο -13, αμετάβλητη από το καλοκαίρι και πολύ πάνω από το χαμηλό της πριν από ένα χρόνο.

Προετοιμάζονται οι έμποροι

Οι έμποροι λιανικής εξακολουθούν να προετοιμάζονται για μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή, για παν ενδεχόμενο. Το παντοπωλείο Tesco Plc προσλαμβάνει 30.000 προσωρινούς εργαζόμενους, η J Sainsbury Plc προσλαμβάνει 22.000 και η John Lewis Partnership Plc προσλαμβάνει περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους στα πολυκαταστήματά της και στα σούπερ μάρκετ Waitrose, δήλωσαν οι εταιρείες.

Η Marks & Spencer Group Plc προσλαμβάνει 10.000 εργαζόμενους σε καταστήματα, 40% περισσότερους από πέρυσι. Η αλυσίδα τροφίμων και ειδών ένδυσης δήλωσε ότι οι πωλήσεις τροφίμων που έχει προπαραγγείλει για τα Χριστούγεννα έχουν αυξηθεί κατά 22% σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, καθώς οι μισοί αγοραστές έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την εορταστική περίοδο.

Διαβάστε ακόμη

Η «γείωση» της κυβέρνησης (που έρχεται), τα μηνύματα από τις δύο κάλπες, το μισό-μισό ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και ο δήμαρχος που σκόνταψε στον Μεγάλο Περίπατο 

Όλες οι αποδείξεις με QR και online στο cloud για… τα «μάτια» της ΑΑΔΕ

Anorak Hellas: Η εταιρεία που επί μισό αιώνα φτιάχνει το «εθνικό αδιάβροχο» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ