Δισεκατομμύρια δολαρίων κινδυνεύουν να παγιδευτούν, πολλές επενδυτικές βρίσκονται σε αδιέξοδο, τα capital controls «πνίγουν» τη ρευστότητα. Η Ρωσία αποτελεί πια αγορά «ακατάλληλη για επενδύσεις». 

Οι επενδυτικές οι οποίες προσηλώνονται στη ρωσική αγορά κατέγραψαν μέσο όρο απωλειών της τάξης του 23% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταβαραθρωθεί και ο κίνδυνος χρεοκοπίας για πολλές επιχειρήσεις έχει πολλαπλασιαστεί. Ηράκλειο «άθλο» αποτελεί πια η συναλλαγή σε ρωσικά ρούβλια, με τους επενδυτές να τα αποφεύγουν εντελώς.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έβαλε τέλος στις διεθνές επενδύσεις στη χώρα», ανέφερε ο Christopher Granville, στέλεχος της ΕΜΕΑ και της TS Lombard. 

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί από τις αρχές του έτους, όταν η ρωσική οικονομία έβγαινε κερδισμένη από την αύξηση των τιμών πετρελαίου, τα χρηματιστήρια βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα και το ρούβλι αποτελούσε επενδυτικό στόχο. Τώρα πια, όμως, οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την κήρυξη πολέμου κατά της Ουκρανίας έχουν προκαλέσει ανησυχίες πως η οικονομική κρίση στη Ρωσία θα διαρκέσει για πολλά ακόμα χρόνια. 

Ακόμα και οι πάροχοι των δεικτών μελετούν την πιθανότητα αποβολής της Ρωσίας από τους δείκτες τους, σύμφωνα με την MSCI Inc. Η Intercontinental Exchange Inc ανέφερε πως θα αποσύρει από τους δείκτες της οποιεσδήποτε ρωσικές οντότητες υπό κυρώσεις στις 31 Μαρτίου.

Για τον Hasnain Malik της Tellimer του Ντουμπάι, «η Ρωσία δεν έχει γίνει μόνο ακατάλληλη για επενδύσεις αλλά θα “παγιδεύσει” οποιαδήποτε ξένα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στη χώρα».

Οι διεθνείς επενδυτικές είχαν συνολικές επενδύσεις αξίας $86 δισ σε ρωσικές μετοχές στα τέλη του 2021, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα του χρηματιστηρίου της Μόσχας. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορούν, πια, να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους λόγω της γεωπολιτικής κρίσης. Περίπου $13 δισ ρωσικών επενδύσεων αμερικανικών και ευρωπαϊκών funds βρίσκονται, πια, σε εταιρείες υπό διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Intelligence.

Παγιδευμένοι

Οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ρωσικών ομολόγων σε δολάρια είναι οι BlackRock Inc, Capital Group Companies και Legal & General Group Plc. Οι κολοσσοί αυτοί έχουν επενδύσει σχεδόν $250 δισ σε ρωσικά εταιρικά ομόλογα, σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ VanEck Russia ETF και η iShares MSCI Russia Capped ETF κατέγραψαν πτώση της τάξης του 30% τη Δευτέρα. Παράλληλα, οι JPMorgan Chase & Co και Danske Bank A/S έχουν «παγώσει» όποια κεφάλαια είναι εκτεθειμένα στις ρωσικές αγορές.

«Δεν υπάρχει περίπτωση ασφαλούς επένδυσης στη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βετεράνος των αγορών Mark Mobius ο οποίος αποσύρθηκε από τη συγκεκριμένη αγορά πριν από ένα 6μηνο.

Σημειωτέον πως η ισοτιμία του ρωσικού ρουβλίου κατέρρευσε 12% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τη Δευτέρα. Παρά την παροδική σταθεροποίησή του, η ισοτιμία του νομίσματος έχει καταγράψει συνολική πτώση της τάξης του 20% φέτος. 

Αν και η αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται στο χρηματιστήριο της Μόσχας, το ίδιο δεν ισχύει και για τις μετοχές, οι οποίες έχουν «παγώσει» από το περασμένο σαββατοκύριακο. Οι ρωσικές αρχές θα αποφασίσουν για το πως κι αν θα ανοίξουν και πάλι τις πύλες του χρηματιστηρίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη

Ο Έλον Μασκ επιτίθεται ξανά κατά του Μπάιντεν: «Κανείς δεν παρακολούθησε την ομιλία του»

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στις νέες αντικειμενικές – Ποιοι θα έχουν μειώσεις

Τράπεζες: «Ο πόλεμος δεν έχει επηρεάσει τα σχέδια των επιχειρήσεων για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης»