Ρωσικό δικαστήριο δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία της γερμανικής Deutsche Bank και της ιταλικής UniCredit στο πλαίσιο αγωγών συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ (1,09 δισ. δολάρια) που υποβλήθηκαν από θυγατρική της Gazprom.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα με ημερομηνία 16 Μαΐου το Διαιτητικό Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης και του Λένινγκραντ «πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία της UniCredit Bank και της UniCredit Bank με έδρα τη Μόσχα στο πλαίσιο αγωγής της RusKhimAlians (θυγατρικής της Gazprom). Επιπλέον το Δικαστήριο δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονται ακίνητα και μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων δύο συνδεόμενων εταιρειών με έδρα τη Ρωσία.

Το δικαστήριο πάγωσε επίσης τίτλους ιδιοκτησίας της Deutsche Bank στη Ρωσία, καθώς και ακίνητα και κεφάλαια σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τα έγγραφα.

«Η UniCredit ενημερώθηκε για το έγγραφο του ρωσικού δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση της RusKhimAlyans κατά της UniCredit στην οποία έχει ενταχθεί και η AO UC Bank», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Μόνο περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την υπόθεση εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του προσωρινού μέτρου και όχι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων. Τις υπόλοιπες λεπτομέρειες εξετάζουμε αυτή τη στιγμή λεπτομερώς» αναφέρεται στη δήλωση της τράπεζας.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank σε δήλωσή της στο πρακτορείο αναφέρει ότι θα «αξιολογήσει τον άμεσο λειτουργικό αντίκτυπο στη Ρωσία» και θεωρεί ότι είναι «πλήρως προστατευμένη» από τις αξιώσεις αποζημίωσης. Όπως σημειώνει το Bloomberg η τράπεζα στα ετήσια αποτέλεσματά της είχε συμπεριλάβει «μια πρόβλεψη ύψους περίπου 260 εκατομμυρίων ευρώ για συμφωνίες αποζημίωσης».

Η κοινή αγωγή του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου και της μικρότερης παραγωγού Rusgazdobycha εγείρει νομικές αξιώσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων κατά ευρωπαϊκών τραπεζών που υποστήριξαν έργο φυσικού αερίου στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η UniCredit με έδρα το Μιλάνο, η οποία δραστηριοποιείται στη Ρωσία μέσω μιας θυγατρικής με περίπου 3.100 υπαλλήλους και περισσότερα από 50 υποκαταστήματα, έχει ανακοινώσει ότι έχει διαθέσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ έναντι αθετήσεων πληρωμών στη Ρωσία από το 2022 και έχει περικόψει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο κατά τα δύο τρίτα. Ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel δήλωσε τον Μάιο ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί στη χώρα και ότι συμμορφώνεται με τις κυρώσεις, καθώς επίσης ότι θα είναι δύσκολη μια ενδεχόμενη έξοδος από τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη

«Έκρηξη» στις πληρωμές με IRIS

Ρεύμα: Το ξέσπασμα της χονδρεμπορικής τιμής ανοίγει παράθυρο για τσιμπημένες τιμές τον Ιούνιο

Στο στόχαστρο της Εφορίας μεταβιβάσεις και γονικές παροχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ