«Είναι ζήτημα το γεγονός ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας είναι σχετικά περιορισμένος. Αυτό είναι κάτι, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), υπογραμμίζοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λειτουργώντας προς όφελος των δανειοληπτών. «Θέλουμε να στηρίξουμε τον 5ο τραπεζικό πυλώνα. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα για παροχή δανείων και σε μη τραπεζικούς φορείς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, φέρνοντας στο προσκήνιο τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τόσο οι μικρότερες τράπεζες, όσο και οι εταιρείες παροχής (μικρο)πιστώσεων, «σπάζοντας» το μονοπώλιο των τεσσάρων συστημικών Ομίλων που αθροιστικά καλύπτουν σήμερα μερίδιο της αγοράς πέριξ του 95%.

«Ο 5ος πόλος προχωρά. Ήδη, πέραν της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας που θα συγχωνευθούν υπάρχουν πλέον και άλλες πολύ υγιείς μικρές τράπεζες (Optima bank, Aegean Baltic Bank, Viva Bank) και συνεταιριστικές που έχουν πλέον εξυγιανθεί», σχολιάζουν στο newmoney πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία, άλλωστε, έχει αδειοδοτήσει εταιρείες μικροπιστώσεων (μεταξύ των οποίων και το ΤΜΕΔΕ), αλλά και ιδρύματα ηλεκτρονικών πληρωμών, για την παροχή πιστώσεων προς φυσικά και νομικά πρόσωπα. «Παράλληλα, η ΤτΕ έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών βελτιωμένη νομοθεσία για τη λειτουργία εταιρειών, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αναχρηματοδότησης δανείων που ενδεχομένως έχουν δοθεί από άλλα πιστωτικά ιδρύματα ή που είναι ρυθμισμένα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα

«Εις σάρκα μίαν» θα είναι – καλώς εχόντων των πραγμάτων – μέχρι τον προσεχή Μάρτιο Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα, διεκδικώντας τον τίτλο του 5ου πόλου στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«H αναφορά και στήριξη του πρωθυπουργού στη διαδικασία δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο για την επιχειρηματικότητα, όσο και για την οικονομία. Η συνένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα θα συμβάλει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος», δηλώνει στο newmoney ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, μέτοχος της Thrivest Holding που επενδύει και στις δύο τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η, επίσης, αναφορά του πρωθυπουργού για τη συνέχιση του προγράμματος «Ηρακλής» είναι εξίσου σημαντική, γιατί «μέσω της διαδικασίας αυτής θα ολοκληρωθεί, επί ίσοις όροις, η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και των μη συστημικών τραπεζών, ενισχύοντας και βελτιώνοντας σταθερά την ποιότητα των κεφαλαίων τους». Υπενθυμίζεται πως Attica Bank και Παγκρήτια επιδιώκουν την αξιοποίηση του νέου μηχανισμού, ο οποίος εκτιμάται πως θα έχει ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023 και όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αυτός θα είναι «με πολύ πιο συγκεκριμένους, ακριβείς όρους προστασίας των δανειοληπτών και σωστής ενημέρωσής τους από τους servicers, με ξεκάθαρο κανόνα δεοντολογίας, τον οποίο πρέπει όλοι να υπακούουν».

«Η στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στη χώρα και απαντά στην ανάγκη για περισσότερο υγιή ανταγωνισμό και εναλλακτικές. Χρειαζόμαστε περισσότερες, μεγάλες, υγιείς τράπεζες, ικανές να χρηματοδοτήσουν ιδιώτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σημειώνει από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού, για να προσθέσει: «Αυτή είναι η αφετηρία και ο στόχος για τη συνένωση των δυνάμεων της Attica Bank και της Παγκρήτιας. Παραμένουμε όλοι προσηλωμένοι στην υλοποίηση του φιλόδοξου – αν και απαιτητικού – σχεδίου μας και στο όραμα των μετόχων μας, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε εξ αρχής θέσει».

Την άποψη πως ο δρόμος για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και κατ’ επέκταση την κάλυψη της κρίσιμης ανάγκης χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ιδιωτών περνά μέσα από την ενδυνάμωση των μικρότερων, μη συστημικών τραπεζών και τη δημιουργία νέων, υγιών ιδρυμάτων εκφράζει με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Αντώνης Βαρθολομαίος. «Στην Παγκρήτια, πιστοί στον στρατηγικό μας σχεδιασμό, εργαζόμαστε συστηματικά και εντατικά για τη διαρκή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας, με βασικούς πυλώνες τον μετασχηματισμό μας, αλλά και την συνένωση δυνάμεων. Ήδη ολοκληρώσαμε με επιτυχία την απορρόφηση της HSBC Ελλάδος, εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιό μας νέα προϊόντα για τους πελάτες μας και προχωράμε άμεσα με την ένταξη της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ, παράλληλα, ακολουθούμε τον συμφωνημένο οδικό χάρτη για τη συνένωσή μας με την Attica Bank», τονίζει χαρακτηριστικά στο newmoney.

Optima bank

Την «πόρτα» του Χρηματιστηρίου ετοιμάζεται να διαβεί η Optima bank, αποτελώντας την πρώτη τράπεζα που εισέρχεται στην αγορά μετά από σχεδόν 17 χρόνια.

«Κατά τη διάρκεια της 10χρονης κρίσης οι συστημικές τράπεζες έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη σταθεροποίηση και κυρίως στη μη κατάρρευση των οικονομικών μεγεθών. Αυτή τη στιγμή η Optima bank αυξάνει το αποτύπωμά της στην αγορά, με πραγματικά ραγδαίους ρυθμούς, δείχνει δρόμους, όσον αφορά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο σε μόλις 10 ημέρες φιλοδοξεί να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο», υπογραμμίζει στο newmoney ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γιώργος Τανισκίδης. Επισημαίνεται πως η Optima bank έκλεισε το α’ εξάμηνο του 2023 με καθαρά κέρδη μετά τους φόρους πάνω από 43 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας διαρκώς τα υπόλοιπα των δανείων της (σ.σ. στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ξεπέρασε τα 2,1 δισ. ευρώ δάνεια), αλλά και τις καταθέσεις της, οι οποίες πλέον έχουν υπερβεί τα 2,8 δισ. ευρώ.

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

«Για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αποτελεί προτεραιότητα και κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της. Με βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν τη λειτουργία της την αμεσότητα και την ευελιξία βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις επιχειρήσεις και προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις που βοηθούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην τόνωση της εξωστρέφειάς τους. Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, η Τράπεζα Καρδίτσας έχει σχεδιάσει ένα συνολικό πλέγμα λύσεων για τον σύγχρονο αγρότη, κτηνοτρόφο και συνεταιρισμό που ξεφεύγει από τα κλασσικά πλαίσια της χρηματοδότησης και επεκτείνεται σε τομείς, όπως αυτόν της συμβουλευτικής και της διασύνδεσης με τις αγορές». Αυτό αναφέρει στο newmoney ο κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, η οποία στα 25 χρόνια λειτουργίας της δεν έχει καταγράψει ποτέ ζημιές, αποτελώντας σήμερα έναν κεφαλαιακά ισχυρό και οικονομικά εύρωστο φορέα που μέσα από τις δράσεις του ενθαρρύνει την ηθική και υπεύθυνη τραπεζική, προσφέροντας λύσεις σχεδιασμένες με γνώμονα την αειφορία και την κοινωνική υπευθυνότητα. «Έτσι, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας συμβάλλει, παράλληλα με την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, στην καλλιέργεια και μιας κουλτούρας επιχειρηματικότητας που είναι ταυτόχρονα βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη», καταλήγει. Σημειώνεται πως το 2022 τα λειτουργικά κέρδη της Τράπεζας Καρδίτσας σημείωσαν ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 4,3 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά από φόρους και προβλέψεις να φθάνουν τα 2,96 εκατ. ευρώ. Το ενεργητικό της ανήλθε στα 207,51 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 11,3% σε σχέση με το 2021.

Μικροπιστώσεις και DPOs

Δάνεια έως 25.000 ευρώ ακόμη και σε επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα για μία σειρά από λόγους, μπορούν να χορηγήσουν εταιρείες που έχουν λάβει τη σχετική άδεια από την ΤτΕ.

«Εάν και ο Νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα, στη δική μας περίπτωση και λόγω της εστίασης στον κλάδο των μελετητών και κατασκευαστών, οι χορηγήσεις αφορούν κυρίως σε νέους επαγγελματίες που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας ή είναι στα πρώτα χρόνια της καριέρας», εξηγεί στο newmoney ο κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, το οποίο έλαβε αδειοδότηση από την κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν άμεσα, γρήγορα και ψηφιακά, με Know Your Customer που γίνεται από το ΤΜΕΔΕ να αναπτύξουν τις δραστηριότητες στο νέο παραγωγικό μοντέλο και σε λίγες ώρες να έχουν πρόσβαση σε ποσά μέχρι 25.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, εξειδικευμένες εταιρείες αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση διακανονισμών/βιώσιμων ρυθμίσεων δανείων με «κούρεμα» οφειλής, αλλά και αναχρηματοδοτήσεις δανείων επιχειρήσεων που θεωρούνται βιώσιμες. Πρόκειται για τα σχήματα DPOs (Discount Pay Off) που αγοράζουν τα δάνεια και εφόσον προκύπτουν προϋποθέσεις βιώσιμης λύσης, σε συνεργασία με τους δανειολήπτες, τα ρυθμίζουν, διαγράφοντας μέρος της απαίτησης (σ.σ. σε συνάρτηση με την αξία των εξασφαλίσεων και υπό την αίρεση της εξυπηρέτησης της εναπομείνασας οφειλής). Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν χρηματοδότηση σε οφειλέτες δανείων, σε αντίθεση με τους servicers, παρά το γεγονός ότι στο Νόμο προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Διαβάστε ακόμη:

Υποχρεωτικά ασφάλιση, MyDATA, POS – Μετρητά μόνο κάτω από €500

Stefanos ante portas Syriza και ο Τσίπρας κάνει πάρτι(!), τα μυστήρια της ΑNEK και τα… σιγομαγειρέματα, το εργοτάξιο και ο χορτάτος μάνατζερ 

Το “όγδοο θαύμα” του κόσμου: Η πιο θρυλική ορεινή διαδρομή στον πλανήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ