Η Ryanair ανέφερε ότι είναι έτοιμη να μεταφέρει αεροσκάφη από τη Βρετανία σε άλλες αγορές, αν η κατάρρευση της στερλίνας, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια αρχίσουν να πλήττουν την ταξιδιωτική ζήτηση στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η οικονομική κατάσταση στη μεγαλύτερη αγορά της Ryanair έχει γίνει δύσκολη μετά την αναταραχή που προκάλεσε η νέα δημοσιονομική πολιτική της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, με τις ανησυχίες να είναι διάχυτες.

Η Ryanair εξάλλου, έχει την ευελιξία να μεταφέρει τα αεροπλάνα της μεταξύ των 36 χωρών στις οποίες έχει βάσεις και θα το πράξει αν υπάρξει τέτοια ανάγκη, δήλωσε στο Bloomberg ο Έντι Γουίλσον, επικεφαλής της κύριας αεροπορικής μονάδας της εταιρείας σε εκδήλωση στο Δουβλίνο.

«Εάν υπάρξουν προβλήματα στη ζήτηση, έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε αλλά και να εντοπίσουμε αεροσκάφη σε περιοχές που έχουν την καλύτερη βάση κόστους και όπου η ζήτηση αντικατοπτρίζει αυτή τη χωρητικότητα», είπε σε συνέντευξή του.

Ο διευθύνων σύμβουλος Michael O’Leary, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι η δημοσιονομική πολιτική της Βρετανίας σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις για δαπάνες συμπεριλαμβανομένων του πλαφόν στις τιμές της ενέργειας «θα μπορούσε να χρεοκοπήσει τη βρετανική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη (27/9) χαρακτήρισε τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κβάρτενγκ, ως «τρελός προϋπολογισμός».

Η Ryanair αναφέρει ότι παρά την κατάσταση στη Βρετανία και σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν βλέπει ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης και εξακολουθεί να σχεδιάζει την επέκταση της χειμερινής χωρητικότητας κατά 8% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε την Τετάρτη τη Λιζ Τρας να επανεξετάσει τις μαζικές μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές που ανακοινώθηκαν, ενώ η Moody’s είπε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στα δημόσια οικονομικά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την αναταραχή στην αγορά ομολόγων ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει όσο κρατικό χρέος χρειάζεται για να αποκαταστήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Διαβάστε ακόμη: 

Ασφαλιστικές εισφορές: 1,2 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμέτωποι με αυξήσεις (vid)

EBRD: Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος με ρυθμό 5,2%

Η ING επικροτεί την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας – Τα επόμενα βήματα στην αγορά ομολόγων