Οι επαγγελματικές ευκαιρίες για τους απόφοιτους πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο συρρικνώνονται με διπλάσιο ρυθμό σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά εργασίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας για πτυχιούχους μειώθηκε κατά 30,2% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της μηχανής αναζήτησης θέσεων εργασίας Adzuna.

Η Κέιτ Σούζσμιθ αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Recruitment & Employment Confederation, τόνισε τη σημασία των νέων εισερχομένων για την οικονομία και τη μελλοντική αγορά εργασίας. «Οι επιχειρήσεις πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά πώς θα προσελκύσουν νέους στη σημερινή αγορά και ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν για το εργατικό δυναμικό τους», αναφέρει χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι λιγοστές ευκαιρίες για τους πτυχιούχους έχουν αναστατώσει την αγορά εργασίας, με τους εργοδότες να περιορίζουν τις προσλήψεις μετά την οικονομική ύφεση του προηγούμενου έτους. Αυτό αντανακλά τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω της αύξησης των επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών, με σκοπό να μειωθεί η πίεση που ασκείται στις τιμές από τη γρήγορη αύξηση των μισθών.

Μια ξεχωριστή έρευνα της REC, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, κατέδειξε ότι η ζήτηση για εργαζομένους μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα σε επίπεδο που ήταν σχεδόν το χαμηλότερο των τελευταίων 37 μηνών. Η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα οδήγησε πολλούς επιχειρηματικούς ηγέτες να αναβάλουν σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις, σύμφωνα με τον Τζον Χολτ, ανώτερο συνεργάτη της KPMG, ο οποίος συνέβαλε στην έρευνα της REC.

Για τους νέους, η πιο ανησυχητική τάση είναι η μείωση των ευκαιριών απασχόλησης για όσους μόλις ξεκινούν την καριέρα τους. Οι απόφοιτοι αντιμετωπίζουν μια αγορά εργασίας που είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Τα δεδομένα της Adzuna προσθέτουν στοιχεία από προηγούμενη έρευνα της Reed Recruitment που έδειξε ότι οι απόφοιτοι αντιμετωπίζουν τη χειρότερη αγορά εργασίας των τελευταίων ετών.

Περισσότερα από 500.000 άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών ήταν «οικονομικά ανενεργοί» μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2023. Αν και αυτό είναι χαμηλότερο από την κορύφωση μετά την πανδημία μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου πέρυσι, το ποσοστό παραμένει υψηλότερο κατά 7,5% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η έλλειψη επιθυμίας από την πλευρά των εργοδοτών για την πρόσληψη υποψηφίων entry level οφείλεται στη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές των νέων, σύμφωνα με έρευνα της REC σύμφωνα με την οποία το budget των εργοδοτών για προσλήψεις βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών. Η Σούζσμιθ επεσήμανε ότι χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθούσαν τις εταιρείες να πάρουν μία ανάσα από τους προϋπολογισμούς τους για να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους.

«Το να δώσουμε μια ευκαιρία σε ένα νέο εργαζόμενο μπορεί να θεωρηθεί ως κίνδυνος», αναφέρει η Σούζσμιθ, «και πολλοί εργοδότες απλώς δεν διαθέτουν αυτήν την οικονομική στήριξη αυτή τη στιγμή», καταλήγει.

 

Διαβάστε ακόμη

«Καμπάνες» έως και 60.000 ευρώ για τους αυθαίρετους της παραλίας

Αλλάζουν όλα στην εφορία με κατάργηση εγγράφων, βιβλίων και παραδοσιακών ελέγχων

Fly Over: Το μπλόκο του ΣτΕ και οι αβεβαιότητες του μεγάλου έργου  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ