«Τσουχτερά» πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ περιμένουν τους επιτήδειους, οι οποίοι με ευφάνταστα κόλπα παρεμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών σε παραλίες, αιγιαλό, λιμνοθάλασσες και λίμνες.

Πινακίδες για… δήθεν ιδιωτικές παραλίες, αυτοκίνητα και μηχανές που κλείνουν το δρόμο, καλαμιές που περιφράζουν αμφιβολου νομιμοτητας bar και καντίνες και αλλα τέτοια κόλπα, δεν θα πιάνουν! Οι δε… «έξυπνοι» έχουν πολλά να πληρώσουν για τις παραβάσεις τους. Με τον πρόσφατο νόμο για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και την νέα απόφαση Χατζηδάκη τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα για τα δικαιώματα πολιτών και επιχειρηματιών στην παραλία. Και έτσι, ίσως φέτος, να μην χρειάζονται οι υπηρεσίες από το «κίνημα τις πετσέτας»!

Για την επίβλεψη της νομιμότητας στον αιγιαλό επιστρατεύονται drones και μπαίνουν στο παιχνίδι ελέγχου οι πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να καταγγείλουν παρανομίες από το κινητό τους μέσω ειδικής εφαρμογής. Το τελικό λόγο βέβαια θα έχουν οι ελεγκτές της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου θα καθορίζουν και το εύρος των προστίμων ανάλογα με την έκταση της παράβασης.

Σύμφωνα με νέα απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, τα πρόστιμα αυτά θα επιβάλλονται σε όσους παρεμποδίζουν την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε κοινόχρηστους χώρους δίπλα στη θάλασσα, σε ποτάμια, λίμνες και λιμνοθάλασσες και το μέτρο για την επιβολή των προστίμων θα είναι ο όγκος των εμποδίων.

Κάθε κυβικό μέτρο παράνομης κατασκευής επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ με ελάχιστο τα 2.000 ευρώ και μέγιστο τα 60.000 ευρώ. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, οποιαδήποτε παράνομη κατασκευή όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρτινιέρες, περιφράξεις μεταξύ των οποίων ανεμοφράκτες και καλαμωτές οδηγεί σε πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν μάλιστα για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

Για την τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, άλλων βαρέων τροχήλατων οχημάτων, τεντών, με τρόπο που τα ανωτέρω αποτρέπουν την διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα το πρόστιμο των 500 ευρώ επιβάλλεται ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

Επιπλέον:

· Η ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας διπλασιάζεται.

· Η άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

· Κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα, οδηγεί σε πρόστιμο 2.000 ευρώ.

· Η παράλειψη του παραβάτη να άρει την παρεμπόδιση εντός των προθεσμιών της παρούσας λογίζεται ως νέα, αυτοτελής κύρωση. Η προθεσμία, ανά κατηγορία παράβασης, είναι 30 ημέρες για την απομάκρυνση κατασκευών, τρεις ώρες για την απομάκρυνση κινητών στοιχείων, μία ώρα για σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση.

Οι διατάξεις αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης, της παρόχθιας ζώνης, του υδάτινου στοιχείου, του πυθμένα και του υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού. Εφαρμόζονται δε, αναλογικά και για όχθες, παρόχθιες ζώνες, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Στόχος για λειτουργική κερδοφορία €1,7 δισ. το 2024

Αλλάζουν όλα στην εφορία με κατάργηση εγγράφων, βιβλίων και παραδοσιακών ελέγχων

Fly Over: Το μπλόκο του ΣτΕ και οι αβεβαιότητες του μεγάλου έργου  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ