Το bitcoin μπορεί, μεν, να έχει εκπλήξει τους επενδυτές λόγω του διψήφιού του φετινού ράλι, αλλά η ρευστότητα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων παραμένει πολύ χαμηλή. 

Ο δείκτης ευκολίας συναλλαγών σε bitcoin έχει καταγράψει μείωση σε 10μηνο χαμηλό, σύμφωνα με τον Κόνορ Ράιντερ της Kaiko. Η έλλειψη ρευστότητας αυτή οφείλεται στο γεγονός πως οι εταιρείες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν και χάνουν την πρόσβαση σε συστήματα πληρωμών με δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η ρευστότητα στις αμερικανικές εταιρείες συναλλαγών είναι πολύ περιορισμένη, δεδομένης της τραπεζικής κρίσης», τόνισε ο Ράιντερ.

Η έλλειψη ρευστότητας που δημιουργήθηκε λόγω της κατάρρευσης των Silvergate Capital Corp. και Signature Bank οι οποίες είχαν στενές σχέσεις με τον κλάδο των crypto, έχει παράλληλα αυξήσει την ανησυχία για περαιτέρω μετάδοση στον τομέα. Πολλές εταιρείες του κλάδου αλλά και πλατφόρμες συναλλαγών βασίζονταν, μέχρι πρότινος, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτά για τη διεκπαιρέωση των συναλλαγών τους.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι τιμές των κρυπτονομισμάτων καταγράφουν ραγδαία ανάπτυξη. Το bitcoin έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 70% φέτος, ενώ άλλα νομίσματα ακολουθούν κατά πόδας. Οι αναλυτές τονίζουν πως η τραπεζική κρίση έχει ωθήσει πολλούς επενδυτές στα ψηφιακά νομίσματα τα οποία πολλοί θεωρούν πως βρίσκονται στο απυρόβλητο παρά τα προβλήματα που περνάει η πραγματική οικονομία.

Πρόκειται για ένα πεπαλαιωμένο αφήγημα με το οποίο, όμως, διαφωνούν οι αναλυτές Τόρμπγιορν Μπουλ Γένσεν, Μπέντικ Σάι και Άντερς Χέλσεθ της K33, οι οποίοι τονίζουν πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το εάν το bitcoin αποτελεί «safe haven» (ασφαλές καταφύγιο) κατά της κρίσης ή απλά αντιδρά στις υποθέσεις πολλών για αναστολή του προγράμματος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στο εγγύς μέλλον.

Από την άλλη, τονίζουν πως «το ράλι του bitcoin έχει ξεπεράσει το παράλληλο ράλι του Nasdaq 100, κινούμενο όπως ο χρυσός και επιδεικνύοντας στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου».

Ο όγκος συναλλαγών των crypto κατέγραψε σημαντική μείωση πέρυσι, μετά από την κατάρρευση της FTX αφού οι επενδυτές αποσύρθηκαν μαζικά από την εν λόγω αγορά. Η φετινή ανάκαμψη έχει, μεν, αυξήσει την αξία πολλών εκ των κρυπτονομισμάτων αυτών, τα οποία όμως απέχουν ακόμη πολύ από τα υψηλά του παρελθόντος.

Σύμφωνα με την Chief Investment Officer (CIO) της Moneta, Αόιφιν Ντεβίτ, «η αγορά των κρυπτονομισμάτων υπόκειται σε αυξημένη μεταβλητότητα αφού το μεγαλύτερο μέρος των ψηφιακών νομισμάτων αυτών ανήκει ως επί το πλείστον σε έναν μικρό αριθμό κατόχων των οποίων οι αποφάσεις μπορούν να κλυδωνίσουν την αγορά. Παρόμοια είναι και η κατάσταση με ορισμένες μετοχές όπου μερικοί “μεγάλοι παίκτες” μπορούν να δημιουργήσουν μεταβλητότητα στις αγορές».

Διαβάστε ακόμη

Μύκονος: Χωρίς τέλος οι οικοδομικές παρανομίες – Έρχονται δραστικά μέτρα (pics)

«Επιμένουν» οι αγοραστές στη Wall Street – Νέα άνοδος στις τραπεζικές μετοχές

JP Morgan: Οι προβλέψεις για επενδυτική βαθμίδα, ανάπτυξη, πληθωρισμό – Πώς αξιολογεί τώρα τα ελληνικά ομόλογα